Norsk Ribbe (revben) till Jul


INGREDIENSER
Kryddning 2 dagar innan Julafton
1 tunn 85-7 cm hög) och 3 kg tung ribbe (revben) med sågade ben och svålen skuren i fyrkanter
1 msk nymalen grov svartpeppar
3 strukna msk salt (1 struken msk = ca. 10 gram)
1 msk stötta fänkålsfrön (bara på köttsidan)

På Julafton
1,2 liter vann
1 struken msk salt (ca. 10 gram)
2 vitlöksklyftor
3 kvistar rosmarin
Grönsaker till skyn
1 morot
1 persiljerot eller 200 g sellerirot
1 lök

Här är receptet på Ribbe som är en väldig traditionell rätt på Julord i Norge. Det är min absoluta favorit! Saftigt kött, svålen har grillats så än den är kryddig, knaprig och supergod!

 

24–48 timmar före tillagning

Skölj Ribban med kallt vatten.
Salta med tre strukna msk. salt och peppra ordentligt med nymalen peppar.
Packa in ribban i metallfolie och låt vila i kylen med svålen ner.

 

På Julafton

  • ca 9:00
    Ta ut ribban ur kylen och låt den vila på bänken för att få rumstemperatur.

  • Klockan 9:45
    Ta fram en ugnsfast form med minst 5 cm kant runt ribban.
    Formen får inte vara för stor, då kokar vätskan bort under tillagningen. Men, du ska få plats med grönsaker runt ribban.

    Lägg ribban i formen med svålen upp.
    Koka upp 1,2 l. vatten med en msk salt. Ös det kokande vattnet över svålen så att svålen blir skållad.

    Vänd ribban så att den ligger med svålen ner i vattnet. Den får inte suga sig fast i botten av formen.

    Finhacka vitlök och rosmarin. Gnid in detta på köttsidan.

  • Klockan 10:00
    Sätt ribban utan metallfolie i ugnen på 170°.
    Sätt i en stektermometer i ribbans tjockaste del. Stek ribba i en timma Innertemperaturen ca 70°).

  • Klockan 11:00
    Sänk värmen i ugnen till 90°.
    Vänd ribban med svålen upp.
    Legg en skål eller en boll av folie under ribban så att den putar upp i mitten som en bro.

    Sett in stektermometern i mitten av den tjockaste delen.
    Fortsätt grädda i 90° (Innertemperaturen ska bli 85°)

  • Klockan 15:00
    Skruva upp temperaturen till 110°. (Innertemperaturen är cirka 85°).
    Lägg de skalade och grovhackade grönsakerna runt ribban.

  • Klockan 16:00
    Skruva opp temperaturen till 150°. (Innertemperaturen är cirka 90–92°).

  • Klockan 16:30
    Skruva upp till 210°. (Innertemperaturen är cirka 96°).
    OBS! håll koll så att du inte bränner ribban!

  • Klockan 16:45
    Sätt på grillfunktionen så att svålen ”puffar” upp.

  • Klockan 16:50
    Ribban är färdig. Låt den vila i 10 min. innan du skär i den.

  • Klockan 17:00
    Nu är det bara att servera – Smaklig måltid!

Permalänk till denna artikel: http://sisselblom.se/langtidsstekt-ribbe-revben-till-jul/

Kommentera

Your email address will not be published.