Norska Medisterkaker från grunden

Medisterkaker kan man säga är Norges köttbullar. Det finns ingen liknande färs att köpa i Sverige så det är bara att göra den själv.
Dessa “köttbullar” påminner inte alls om Svenska. Färsen kryddas med salt, peppar, muskotnöt och ingefära. Perfekt till Jul med andra ord :-)
Numera har jag helt bytt ut köttbullarna på julbordet till medisterkaker och familjen – de klagar inte!

Eftersom det är en del jobb att göra medisterkaker så är tipset för dagen: Förbered dig i god tid och gör mycket när du ändå håller på.
Det är helt klart värt ansträngningen :-)

Ingredienser

1,5 kg fläskkött
600 gr späck
1 msk salt
8 msk potatismjöl
1,5 tsk mald svartpeppar
1,5 tsk ingefära eller kryddnejlika
1 tsk muskotnöt
1 l mjölk


 

Obs! Färs och mjölk måste ha samma temperatur!
– Annars kan färsen skära sig.
Mängden mjölk gör att degen får en lös konsistens.
Den blir lite grå i färgen och ska vara slät.
Gör såhär
  1. Skär köttet och späck i mindre bitar som går igenom köttkvarnen.
  2. Kör kött och späck genom köttkvarnen 2-3 ggr med 1 msk salt och potatismjölet.
  3. Lägg köttfärsen i degbunken till hushållsassistenten och häll i kryddor.
  4. Bearbeta degen i hushållsassistenten samtidigt som du häller i kall mjölk, lite i taget.
    Degen ska bli lite seg.
  5. Smaka av och tillsätt mer kryddor och salt – om det behövs.
Stek medisterkaker

Använd två matskedar doppat i kallt vatten och med hjälp av matskedarna formar du höga pannbiffar eller större köttbullar som blir något tillplattade när de steks. Stek båda sidor på medelhög värme tills du får en fin yta. Servera med potatis, brunsås och självklart surkål mm. Perfekt till julbordet!

Förvaring

Tips: Stek upp all smet på en gång! Smeten blir inte lika bra om du fryser den även om jag har läst att man kan frysa smeten.

De färdigstekta medisterkakerna portionerar du i fryspåsar och fryser in. Du får en god middag den dagen du gör dina medisterkaker och det blir mycket lättare när det är dags för middag nr. 2, 3, 4 osv. – då är det bara att tina dom. Jag brukar göra en brunsås och låta medisterkakerna tina och bli varma i såsen, de går inte sönder och ger en fin smak till såsen.

Smaklig måltid :-)

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/medisterkaker-fran-grunden/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.