Äkta Småländsk Ostkaka

Finns det något Svenskare än äkta ostkaka? Jag föredrar den Småländska, och hemmagjord, även om det innebär en del jobb – men det är det värt!

Receptet har legat i mina gömmor de senaste 25 åren så detta är ett väl beprövat recept :-)

Ingredienser:

4 l mjölk (med hög fetthalt)
1 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
1 dl sötmandel
3-4 bittermandlar
4 ägg
4 dl vispgrädde
1/2 – 3/4 dl socker

Gör så här:
  1. Vispa 3 dl av mjölken ihop med vetemjölet till en redning.
  2. Värm resten av mjölken tills den är nästan fingervarm (35°)
  3. Dra grytan från värmen och rör ner redningen och ostlöpen.
  4. Lägg på ett lock och låt den stå i 30 min.
  5. Skålla, Skala och finhacka mandel.
  6. Smörj en ugnsfast form på ca 2 l.
  7. Skär den stelnande ostmassan med kniv – korsvis – så att massan vasslar sig. Rör om försiktigt med en trägaffel.
  8. Häll ostmassan i en sil och låt vasslen rinna av. Pressa ut resterande med en trägaffel.
  9. Sätt ugnen på 176°.
  10. Vispa ihop ägg, grädde och socker.
  11. Blanda i ostmassa och mandel.
  12. Häll smeten i formen.
  13. Grädda ostkakan på nedersta falsen i ugnen tills den har fått en fin färg och stelnat (ca 1 timma).
  14. Låt ostkakan svalna.Förvara ostkakan i kylskåp tills den ska serveras.

 

Historik
Ostkaka är en svensk maträtt och dessert som garanterat har funnits sedan 1538, men har troligen funnits sedan medeltiden.

Det finns två sorters ostkaka i Sverige, den ena är Hälsingeostkakan och Småländsk ostkaka, men bakverket har även en lång historia i andra delar av Sverige.

Ostkaka har främst gjorts i samband med storkalas, högtider ex. Jul, Midsommar och gillen.1

Kuriosa
Enligt den småländska traditionen börjar man alltid äta ostkaka från mitten.
En teori till det är att man förr bakade i en kopparbunke med beläggning av tenn. Blev det sprickor i tennet så blandades ostkakan med den giftiga kopparn. Då fick de finare gästerna i alla fall inte i sig så mycket av giftet.1

Föreningen Ostkakans vänner arbetar för att få den Småländska ostkakan skyddad i EU. Det innebär skyddad ursprungsbeteckning, skyddad geografisk beteckning och garanterad traditionell specialitet. På så sätt ska ”Småländsk ostkaka” som traditionell specialitet garanteras.2

Tips: Spara vasslen och använd den som brödvätska! Vassle ger otroligt saftiga och goda bröd.
Före servering: Värm upp ostkakan i svag ugnsvärme (ca. 100-125°) tills den är ljummen.
Servera med: Vispad grädde och en god sylt, traditionellt klarbärssylt.

1 Wikipedia, Ostkaka. 7 Nov 2018.
2 Tidningen Land. 7 Nov 2018.

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/akta-smalandsk-ostkaka/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.