Tillbaka till Brickbandsvävning

Bathilde & Bertille ☆☆

Historik
Bandet kommer från graven till Heliga Bertille (död ca. 704 e.Kr.) som var abbedissa i klostret Chelles i Frankrike. På samma plats och från samma tidsperiod fanns även drottning och helgonet Bathilde (död ca. 680 e.Kr.).

I dessa gravar har man funnit många brickvävda band. T.ex. detta vackra band som kantade ärmen till Bertilles tunika.

Originalbandet är vävt med endast två trådar per bricka. Mönstret gjordes med 12 brickor. Kanten som var trädd med fyra trådar gjordes med 9 respektive 13 brickor. Bandets bredd var endast 9 mm och var vävt av silke.

Kuriosa
Bathilde föddes under första hälften av 600-talet e.Kr. i England, troligtvis i södra delen. Hon dog 680 e.Kr och var ett frankiskt helgon. drottning av Neustrien, gift med Klodvig II. Hon var också regent i Neustrien som förmyndare för sin son 657-664. Hennes son blev kung Chlothar III över Neustrien och Burgund. Hon fick också sin yngre son Childerik II accepterad som kung av Austrasien i början av 660-talet. Hon avsade sig sitt regentskap och levde som nunna sista åren av sitt liv, varefter hon blev betraktad som helgon. Hennes helgondag är den 26 jan, i Frankrike firas hon den 30 jan.

Helgonet Bertille föddes av en av de mest berömda familjerna under Dagobert I regeringstid. När hon växte upp föraktade hon världen och önskade innerligt att istället avstå. Hennes föräldrar skickade henne till Jouarre, ett stort kloster i Brie där hon blev mottagen med stor glädje och utbildad inom den strängaste praktiken. Hon verkade som allas tjänare och engagerade sig starkt i välgörenhetsuppbyggnad. År 646 blev hon utnämnd till abbedissa av Chelles kloster, av den heliga drottningen Bathilde, och styrde klostret fram till sin död. Hennes gemenskap blev stor, särskilt när det gällde inflödet av anglosaxiska flickor.

 

Mitt band

Bathilde_sbBeskrivning:
Ett vackert band som jag vävt och använder till min vikingadräkt. Bandet har jag nederst på kjolen och i kanten över bysten.

Bandet är relativt lätt att göra. Du behöver 12 brickor för mönsterdelen och extra brickor om du vill ha en bård på vardera sida av mönstret. Mönstret nedan består av en mönsterrapport av själva mönsterdelen som upprepas till önskad längd. Bilden till vänster visar mitt vävda band.

Varpa och trä – Röda och blå trådar träs enl. bild nedan. Tomma rutor lämnas tomma. Vridordning – Grå fält vrids fram och vita fält vrids bak.

 

Varp och Vridordning:

 

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/slojdtekniker/textila-tekniker/brickband/bahilde/