“Sveler” eller “Lapper” – Vestlandet i Norge

Här är ett recept på Sveler som traditionellt kommer från Vestlandet i Norge. Receptet fick min mor på en resa till Norge.
Det enda jag gjort är att dubbla receptet för att det ska räcka till familjen och lägga till lite salt för smakens skull.

Sveler är Norska plättar som påminner mycket om Amerikanska pannkakor.
Den sura mjölken gör att dom känns mindre söta och de blir supergoda!

Ingredienser

4 ägg
3 dl (2 koppar) socker
6 dl (4 koppar) vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
9 dl (6 koppar) kefir eller filmjölk

Gör så här
  1. Blanda ihop mjöl, bikarbonat och salt i en bunke.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Sikta ner mjölblandningen varvat med filmjölken i äggblandningen
    – rör försiktigt så att smeten förblir luftig.
  4. Låt smeten svälla i 20 min.
     
  5. Värm på takken eller en stekpanna. (Inte för hög värme)
  6. Ha en klick smör på takken eller i stekpannan.
  7. Lägg en skopa av smeten på takken / i pannan.
  8. När smeten har stelnat vänder du på kakan.
  9. Den skall vara genomstekt och gyllenbrun – som en pannkaka.

Servera “Svelen” eller “Lappen” med smör, socker, kanel eller brunost.
Personligen är jag lite svag för sylt – så det brukar jag ha.

Smaklig måltid :-)
 


 

Historik
Svele har sitt ursprung som traditionell maträtt i Sunnmøre, den södra delen av Møre og Romsdal fylke.

Färjerederiet Møre og Romsdal Fylkesbåtar började 1971 servera sveler på färjorna som binder ihop orter i Møre og Romsdal fylke. Detta bruk har sedan spridit sig till andra färjelinjer på Vestlandet i Norge, vilket gjort att färjeöverfarter kommit att associeras med att äta sveler.

Även på färjor i Nordnorge och på rederiet Bastø Fosens färjor Moss-Horten serveras sveler.1


1 “Svele” på Wikipedia, 3 Nov 2018.

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/svele-fran-vestlandet-i-norge/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.