Tillbaka till Privat: Historiska kläder

Vikingatid

Vikingatiden är en spännande tidsperiod som ligger mig varmt om hjärtat. På denna sida tänkte jag gå igenom vilka textila tekniker man använde sig av när man tillverkade kläder, väggbonader mm.

Kläder

Få fynd på kläder har hittats från vikingatiden. Man har främst hittat små fragment från textilier. Det finns också skriftliga källor, små figurer och väggbonader som illustrerar klädseln. Vikingar klädde sig efter kön, ålder och ekonomisk status.
Ull och lin var de vanligaste materialen men även mer exklusiva material som silke importerades. Vikingar smyckade också ut sig med päls från diverse djur, vackra band, smycken, dekorativa spännen och pärlor. Man hade tillgång till järn, brons, silver och guld.

 

Färgade textilier

Under vikingatiden använde gemene man främst ull och då var det ullens naturliga färg som var det vanligaste.

vejdeVejde (Isatis tinctoria) – Blått

Vejde växte på Öland, Gotland och längs Ostkusten. Den har även hittats på Västkusten och kan förekomma längs vägkanter.
Växten innehåller samma blå pigment som indigo men ger inte en lika koncentrerad färg. Vejde är den enda växt i Sverige som ger en blå färg. Under Järnåldern odlades växten i Norden. I Europa odlades Vejde i stor skala och blev en viktig handelsvara fram tills 1500-talet. Handeln minskade när indigo började importeras från Indien. Vejde används i huvudsak till västfärgning.

I Sverige var det vejdepigmentet som först gav den svenska flaggan dess färg och även karolinernas blå uniformer.

Superbra Engelsk sida!!! – Allt om Vejde, eller Woad som det heter på engelska.
► All About Woad

Svensk text och beskrivning om växtfärgning med Vejde.
► Färga garn med växten Vejde (pdf)

 

Indigo – Blått
Indigo var under vikingatiden en riktig lyxvara. Indien var först och den ledande tillverkaren av Indigo eftersom växten växte naturligt där. Arabiska köpmän förde Indigo med sig till medelhavsområdet. Handeln med Indigo förekom redan under Romarriket.

När man färgat är resultatet dovt grönt. Det är först när man luftat/torkat i solen som man får den djupa blå färgen. Mörkare färger tyder på ett färgöverskott så man bör tvätta materialet några gånger.
Jeans färgades ursprungligen med indigo.

 

krappKrapp (Rubia tinctoria) – Röd
Krapp har använts som växtfärg i över 5000 år. Arkeologer har bl.a. hittat färgen på textilier i Tutankhamens grav (1350 f.Kr) och i våra Vikingagravar.
Färgen ger en orange till röd och rosa färg. Det är roten från plantan som används. Krapp växer vilt i Himalaya och i Indiens bergstrakter där den sannolikt kommer ifrån..

Superbra Engelsk sida!!! – Allt om att färga med Krapp, eller Madder som det heter på engelska.
► Madder Dye Plant

 

Vitmåra – Galium boreale L. – Rött

Band

Brickbandsväv

Bandväv

Nålbindning

 

Andra textilier

Väggbonader: Soumak – Snärjväv – Slyngsmett

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/textilslojd/historiska-klader/vikingatid/