Traditionell Kimchi från Korea

Vi är lite inne på Asiatisk mat och provade på Kimchi som är ett koreanskt tillbehör/rätt som alla koreaner verkar äta, en basrätt helt enkelt. Vi köpte på oss en burk från affären. Det var supergott men rätt kostsamt med en pytteliten burk för 55 kr / middag. Ingredienserna var ju inget konstigt med och när jag läste på nätet så skrev många att hemlagad kimchi slår allt annat!
En utmaning att göra en godare kimchi, läste jag :-)

Vi började med att köpa en behållare att fermentera i (kanske onödigt) sen var det dags att jaga ett bra recept och ingredienser.

Kan ju säga att vårt första resultat blev en mindre katastrof!!! Receptet var inte bra och framförallt inte tillräckligt tydligt.
Vårt första försök åkte helt enkelt rakt ner i soporna!

Nytt försök med nytt recept…
En del av ingredienserna, i vårt nya recept, hittade vi i en vanlig matbutik men inte allt. Så vi beställde en del från nätet för bästa resultat. Frågan är… vad är en perfekt Kimchi? Jag är inte från Korea och har aldrig smakat hemlagad Kimchi.
Jag kan bara utgå från den köpta Kimchin och tänka… detta blev mycket godare – och då måste jag ha lyckats :-)
Jag vet inte hur nära jag har kommit men vi tycker det är gott i alla fall :-)
Ett fantastiskt gott tillbehör till maten!

Förberedelse:

Skär av stammen på kinakålen. Skär i det vita i basen och dra isär till fjärdedelar.
Skölj kålen i vatten. De blöta bladen tar åt sig salt bättre.
Strö grovsaltet mellan varje blad, fokusera på det vita på bladet.
Vänd kinakålen var 30:e minut i 2 timmar så att kålen vätskar sig och blir mjukare. Du ska kunna böja det vita på kålen.

Under tiden:

Blanda vatten och rismjöl i en kastrull.
Rör ut alla klumpar och koka upp tills det blir en glansig gröt.
Ta bort från plattan och låt gröten svalna.

Skala och skär rädisan/rättikan till stänger. 1/2 cm tjocka och breda och ca 5 cm långa.
Skala och skär moroten på samma sätt.
Dela salladslöken på längden och skiva i 1 cm långa bitar.

Hacka gräslöken (Mucho) och selleristäkra (Minari) om du hittar det i en Asiatisk livsmedelsbutik.
Kör vitlök, ingefära och den gula löken i en mixer till en finfördelad massa.

Gör kryddsmeten:

Blanda fisksås, räkpasta och den mixade löken, ingefäran och rismjölsgröten.
Tillsätt det torkade chilipulvret. Ju mer chilipulver desto starkare kimchi.
Blanda ordentligt Använd engångshandskar!
Häll i grönsaker och ev. de färska hackade kryddorna. Blanda ordentligt.

Gör färdigt din Kimchi:

När kinakålen saltats i två timmar tvättas den noga i kallt vatten flera gånger tills saltet är borta.
Medan du tvättar, dela varje fjärdedel av kålen i mitten med händerna.
Skär också bort det mesta av stammen på kinakålen.
Lägg på ett galler över diskhon och låt vattnet rinna av.

Fördela Kimchismeten mellan varje blad och runt kålen, täck ordentligt.
Vik ihop kålen och lägg i en behållare för att fermenteras. Tryck ner kålen ordentligt så att du får så lite luft som möjligt mellan kålbitarna.

Torka av kanten på behållaren och sätt på locket.
Låt Kimchin fermentera i 1 dag. När det börjat bubbla och lukta surt är det klart.
Flytta över kålen i mindre glasburkar och ställ det svalt i kylskåpet.
Dela kålen i matbitar före servering.

 
Ingredienser:

2,3 kg kinakål
1 dl grovsalt (utan jod)

4 dl vatten
1 3/4 msk glutinöst rismjöl (Mochiko).

Koreansk rädisa eller rättika
1 morot
1 paket salladslök
ev. 1 knippe Asiatisk gräslök (Mucho)
ev. 1 knippe Selleristäkra (Minari)

1 dl vitlöksklyftor
1 3/4 msk ingefära.
2 dl tunt skivad gul lök

1 dl fisksås
3 1/2 msk räkpasta
2-5 dl torkat chilipulver

Geotjeori

Du kan spara lite och äta färsk Kimchi till middagen samma dag. Dela kålen med händerna i mindre tuggor och strö över sesamfrön och ev. en liten skvätt sesamolja och servera ihop med kokt ris.

 

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/traditionell-kimchi-fran-korea/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.