Betasuppe

Av alla soppor jag ätit så är Betasuppe en av mina absoluta favoriter.
Det är en ”matig” och supergod kött- och grönsakssoppa. Är man vegetarian så är det bara att utesluta köttet. Soppan är både mättande och nyttig.
Den blir extra god med lite flatbröd till :-)

Det första receptet på Betasuppe skrevs ner i en norsk kokbok redan 1831. Då gjordes soppan i järngryta över öppen eld. Det var med all säkerhet inte den första Betasuppen som gjordes i landet utan klassades redan då som en klassisk rätt. Vem vet hur lång tradition den har bakom sig – kan det bli mer traditionell mat än så här :-)

Soppan finns i pulverform eller på burk i Norge men som vanligt så finns den inte att köpa i Sverige – det är bara att göra den själv.
Det är däremot superenkelt, soppan blir väldigt god och nyttig men den tar lite tid att koka så gör en stor portion när du ändå håller på. Soppan blir bara godare när den fått stå en stund… mmm… mums…

 

Förberedelser

Ingredienser

2 dl helt skalat korn från ex. Saltåkvarn.
1 rimmat fläsklägg (ca 2,5 kg)
20 hela kryddpepparkorn
4 lagerblad

Gör så här
  1. Lägg helt skalat korn i en skål.
  2. Täck kornen med vatten och låt kornet svälla – helst över natten.
  3. Skölj fläskläggen i kallt vatten.
  4. Häll på kokande vatten tills köttet är täckt.
  5. Tillsätt kryddpepparkorn och lagerblad i vattnet.
  6. Låt köttet koka under lock i 1,5 – 2 timmar.
  7. Plocka upp köttet och låt det svalna.

Tillaga soppan

Ingredienser

1,5 l buljong/spad från fläsklägget
1 gul lök
3 skivor kålrot
2 skivor rotselleri
3 morötter
8 fasta potatisar
1 purjolök
salt och peppar
2-3 kvistar färsk eller 1 tsk torkad timjan
persilja

ev:
2-3 hela nejlikor
0,5 tsk malen kryddpeppar
0,5 tsk riven muskotnöt

Gör så här
  1. Koka kornet i spadet från fläskläggen tills de är genomkokta.
  2. Skär alla grönsaker i små tärningar. Lägg de i spadet.
  3. Tillsätt örter och kryddor.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skär köttet i små bitar.
  6. Lägg köttet i grytan.
  7. Koka ihop tills alla grönsaker är genomkokta

Servera soppan med finhackad persilja som strös över soppan och flatbröd.

Tips:

Har du soppa över så är det viktigt att soppan svalnat ordentligt innan du ställer in den i kylskåpet eller i frysen.
Tina inte soppan flera gånger, den kan bli dålig (surna) då. Häll istället upp det du behöver i en annan gryta och värm bara det du behöver, då håller sig soppan en vecka i kylen utan problem.

Smaklig måltid :-)
 

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/betasuppe/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.