Vi fiskar gärna matfisk – oftast blir det Gädda eller Abborre. Så vad gör man med denna fisk?
Här är ett spännande recept för Gädda som vi har hittat.
Ger betyg på rätten när första gäddan är tillagad ;-)
Parmesanaioli (3,5 dl)
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk rödvinsvinäger
1 msk vatten
50 gr grovriven parmesan
2 dl matolja
salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
- Lägg allt utom oljan, salt och peppar i en bunke och mixa lätt med en stavmixer.
- Häll oljan i en tunn stråle samtidigt som stavmixern går.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
Fiskgryta
En filéad nyfångad 2 kilos gädda skuren i fina bitar
3 msk matolja
1 stor tärnad gul lök
3 skivade vitlöksklyftor
1 skivad röd chili
3 cm strimlad ingefära
2 msk riven kokos
3 msk curry
3 tärnade stora potatisar
200 gr skivade jordärtskockor
1 tärnad röd paprika
3 dl passerade tomater
2 l vatten
salt och mald svartpeppar
1 näve hackad koriander
Gör så här:
Värm oljan i en stor kastrull…
- Fräs löken, vitlöken, chilin, ingefäran, kokosen och curryn 2-3 minuter.
- Häll på vattnet och passerade tomaterna.
- Koka upp och tillsätt potatisen, jordärtskockorna och paprikan.
- Sjud ca 15 min och smaka av med salt och peppar samt hälften av koriandern.
- Lägg i gäddan och koka upp.
Servera genast med aiolin och sprinkla över lite koriander.
En grönsallad med gurka och körsbärstomater smakar gott till.