Vi är lite inne på Asiatisk mat och provade på Kimchi som är ett koreanskt tillbehör/rätt som alla koreaner verkar äta, en basrätt helt enkelt. Vi köpte på oss en burk från affären. Det var supergott men rätt kostsamt med en pytteliten burk för 55 kr / middag. Ingredienserna var ju inget konstigt med och när jag läste på nätet så skrev många att hemlagad kimchi slår allt annat!
En utmaning att göra en godare kimchi, läste jag :-)
Vi började med att köpa en behållare att fermentera i (kanske onödigt) sen var det dags att jaga ett bra recept och ingredienser.
Kan ju säga att vårt första resultat blev en mindre katastrof!!! Receptet var inte bra och framförallt inte tillräckligt tydligt.
Vårt första försök åkte helt enkelt rakt ner i soporna!
Nytt försök med nytt recept…
En del av ingredienserna, i vårt nya recept, hittade vi i en vanlig matbutik men inte allt. Så vi beställde en del från nätet för bästa resultat. Frågan är… vad är en perfekt Kimchi? Jag är inte från Korea och har aldrig smakat hemlagad Kimchi.
Jag kan bara utgå från den köpta Kimchin och tänka… detta blev mycket godare – och då måste jag ha lyckats :-)
Jag vet inte hur nära jag har kommit men vi tycker det är gott i alla fall :-)
Ett fantastiskt gott tillbehör till maten!
Förberedelse:Skär av stammen på kinakålen. Skär i det vita i basen och dra isär till fjärdedelar. Under tiden:Blanda vatten och rismjöl i en kastrull. Skala och skär rädisan/rättikan till stänger. 1/2 cm tjocka och breda och ca 5 cm långa. Hacka gräslöken (Mucho) och selleristäkra (Minari) om du hittar det i en Asiatisk livsmedelsbutik. Gör kryddsmeten:Blanda fisksås, räkpasta och den mixade löken, ingefäran och rismjölsgröten. Gör färdigt din Kimchi:När kinakålen saltats i två timmar tvättas den noga i kallt vatten flera gånger tills saltet är borta. Fördela Kimchismeten mellan varje blad och runt kålen, täck ordentligt. Torka av kanten på behållaren och sätt på locket. |
Ingredienser:2,3 kg kinakål 4 dl vatten Koreansk rädisa eller rättika 1 dl vitlöksklyftor 1 dl fisksås |
Geotjeori
Du kan spara lite och äta färsk Kimchi till middagen samma dag. Dela kålen med händerna i mindre tuggor och strö över sesamfrön och ev. en liten skvätt sesamolja och servera ihop med kokt ris.