Här är ett recept på Sveler som traditionellt kommer från Vestlandet i Norge. Receptet fick min mor på en resa till Norge. Det enda jag gjort är att dubbla receptet för att det ska räcka till familjen och lägga till lite salt för smakens skull. Sveler är Norska plättar som påminner mycket om Amerikanska pannkakor. Ingredienser4 ägg Gör så här
Servera ”Svelen” eller ”Lappen” med smör, socker, kanel eller brunost. Smaklig måltid :-) |
Historik
Svele har sitt ursprung som traditionell maträtt i Sunnmøre, den södra delen av Møre og Romsdal fylke. Färjerederiet Møre og Romsdal Fylkesbåtar började 1971 servera sveler på färjorna som binder ihop orter i Møre og Romsdal fylke. Detta bruk har sedan spridit sig till andra färjelinjer på Vestlandet i Norge, vilket gjort att färjeöverfarter kommit att associeras med att äta sveler. Även på färjor i Nordnorge och på rederiet Bastø Fosens färjor Moss-Horten serveras sveler.1 |
”Sveler” eller ”Lapper” – Vestlandet i Norge
Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/svele-fran-vestlandet-i-norge/