Lomper drar fram hur mycket barndomsminnen som helst! Var man småhungrig på stan så blev det gärna ”Pølse med Lompe”. Detta var en standardprodukt – ända tills den liksom var borta, eller snarare – jag var borta. Lompe är ett Norskt korvbröd men har ingen likhet alls med de korvbröd vi köper i Sverige. Lompe är mer än bara korvbröd. De är i huvudsak gjorda av potatis som i min värld är bättre för magen och känns mer ”matigt”. Använd gärna brödet som ett alternativ när du gör tacos, wraps eller klämmor. Ingredienser:2 kg mjölig potatis (koka lite extra eftersom skalet ska bort) Gör så här:
På med en smarrig korv och de tillbehör du vill ha – rulla ihop och njut :-) |
Historik
Tunnbröd av olika slag har funnits i Norge i alla tider. Då var det olika sädesslag som användes men dessa fanns endast i begränsad mängd. Det var inte ovanligt att man importerade säd. Potatisen kom till Norge under slutet av 1700-talet och blev en allemansvara från 1800-talet. Det är från denna tid ”potetkake”, ”lompe” och ”potetlefse” blev vanligt. När potatisen var kokt och mosad så kunde den ersätta de dyrbara sädesslagen med den lättodlade potatisen.1 |
Detta var första gången jag provade mig på att göra lomper. De var godare och saftigare än de man kan köpa i affären i Norge – mycket godare så familjen beställde direkt flera. Gött – nu kan vi äta ytterligare en mycket saknad maträtt :-)
Visst jag behöver träna lite på att kavla dom så att de får en rundare och finare form – men smaken var det inget fel på :-)
5 kommentarer
Hoppa till kommentarformuläret
Vilken trevlig blogg😊 Detta recept på bröd måste jag testa
Dessa bröd skall jag baka på en Norsk brödhäll
som jag har!👍
Författare
Ja gör det 😃 De blir myyyycket godare än köpevarianten – så goda! 😋
Hur många blir det cirka på en sats?
Författare
Hej
Oj, vilken miss att jag inte skrivit ner det 😂 får bara be om ursäkt!
Det blir lite olika beroende på hur stora du gör men ca. 20 st. brukar jag få.
Provar du så får du gärna berätta om hur det gick 😃
MVH
Sissel*