Vestlandslefse

Äntligen har jag fått hem en Meteor steketakke (elektrisk stekhäll) som var 46 cm ⌀ från Elgiganten.

Helt plötsligt kan jag laga många traditionellt Norska rätter som saknas i Sverige. Jag började baka Vestlandslefse. Det var helt fantastiskt att få äta dessa underbart goda lefser igen :-)
Receptet hittade jag på NRKs sidor och förekommer från Møre i norra till Jæren i södra delen av Norge.

Ingredienser till degen

250 g rumsvarmt smör
250 g Socker
2 kg vetemjöl varav 4-5 dl. till utbakning
1 liter filmjölk eller kefir
40 g hjorthornssalt
2-3 msk kokande vatten

Fyllning

Smör, Socker och ev. Kanel

Gör så här
  1. Häll det kokande vattnet över hjorthornssaltet för att få bort lukt och smak av ammoniak.
  2. Vispa smör och socker vitt och pösigt.
  3. Rör i vetemjöl, filmjölk och hjorthornssalt växelvis i den vispade smörblandningen. OBS! Spara ca 4 dl till utbakning.
  4. Häll ut degen på en bänk och knåda degen. Den sa vara som en fast vetedeg.
  5. Dela degen i 20 delar. Rulla varje del till en rund bulle som läggs på en mjölad plåt och täcks med bakduk.
  6. Låt degen vila i 30 min.
  7. Kavla ut varje del tunt. Till slut, ta ett par tag med en kruskavel.
  8. Stek båda sidor på medelvarm takke.

Torka Lefsor:
Torka lefser på galler när de är nybakade. När alla är helt torra förvaras dom luftigt i kartong i ett torrt skåp.
En stund före servering: Blöt ner så många lefser du vill ha och packas in dom i plastfolie tills de blir mjuka. Bred på smör och strö på socker och ev. kanel. Vik ihop och skär i lagom stora bitar.

Jag väljer att torka lefser. Då har jag alltid tillgång till fikabröd att bjuda på eller ta med på en picknick. Man kan ju fylla lefser med pålägg och göra en ”klämma” av dom. Här är fördelen med torkning – jag kan välja vad jag vill göra med dom från gång till gång.

 
Frys lefsor:
Vill du frysa lefser behöver du hålla dom mjuka så att de inte torkar. Det gör du genom att packa in dom mellan fuktiga kläden (tygbitar) – mellan varje lefse.
Blanda smör och socker, smaksätt med ev. kanel. När dina lefser är helt kalla: bred ut smörblandningen på lefsorna, vik ihop och dela i lagom stora bitar. Lägg i en förvaringsburk med smörpapper mellan varje lager och frys ner.
Tina lefsorna i rumstemperatur. Värm aldrig i mikron – då smälter smöret.

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/vestlandslefse/

Kommentera

Your email address will not be published.