Denna tårta passar till både stora och små kalas. Den är ganska mäktig så grädden är ett fantastiskt komplement som man bara inte kan vara utan!
Tårtan kan med fördel lagas till dagen innan man har kalas och går utmärkt att frysa ner – vilket gör det hela bättre! Låt bara tårtan sakta svalna i rumstemperatur och garnera den innan servering.
En riktigt enkel tårta att göra som dessutom är glutenfri :-)
Tårtbotten:
200 gr mandelmassa
2 ägg
1,5 msk kakao
Smör och bakplåtspapper till plåten
Tryffel:
200 gr mörk blockchoklad
3 äggulor
3 dl vispgrädde
Garnering:
1 dl vispgrädde
1 burk aprikoshalvor
Riven mörk choklad (använd gärna osthyveln)
Gör så här:
- Riv mandelmassan och blanda ned ägg och kakao. Vispa tills massan blir pösigt (använd elvisp).
- Täck botten på en tårtform (22 cm i diameter) med löstagbar kant med bakplåtspapperet. Smöra papperet och en bit av kanten.
- Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda på nedersta falsen i en 175° varm ugn i 18-20 min. Låt botten svalna något innan du läger den på ett tårtfat.
- Finhacka eller mixa 4-5 aprikoshalvor och bred ut på mandelbotten.
- Bryt blockchokladen i bitar och smält över vattenbad. Lyft bort chokladen från värmen och rör ner en äggula i taget. OBS! Det är viktigt att chokladen inte är för varm!
- Tillsätt 0,5 dl ovispad grädde och rör om till en smidig smet som får svalna – men inte stelna.
- Vispa upp 2,5 dl vispgrädde som blandas ner i chokladsmeten.
- Ställ tårtfatets ring på tårtfatet och bred tryffeln över mandelbotten. Se till att du fyller ut mot kanterna ordentligt så att tårtan blir slät och fin. Täck med folie och ställ kallt i minst 3-4 timmar (helst över natten).
- Lossa bakformen med en vass kniv och lyft försiktigt bort ramen.
- Garnera tårtan med vispad grädde och skivade aprikosbåtar.
- Riv ett tjockt lager med choklad över hela tårtan. Använd gärna en osthyvel.
Nu är det bara att njuta!
Du kan gärna byta ut aprikosen mot en sylt som passar ihop med choklad och välja en annan frukt att dekorera med :-)