Perfekt efterrätt du snabbt och lätt kan göra med grötresterna.
Det är också en traditionell rätt från Gotland. Saffran och mandeln gör den perfekt som efterrätt över Jul. Pannkakan serveras med vispad grädde och salmbärssylt även kallat blåhallon, även dessa bär är Gotland känd för.
Det smakar också gott med björnbärssylt eller drottningsylt men du kan ju självklart använda annan sylt.
Gotlandspannkakan är både god och mättande, dessutom perfekt att göra av gröten som blev över :-)
Ingredienser
1 l risgrynsgröt (inte för fast)
3 ägg
1 msk vaniljsocker
2 msk socker
1 pkt (0,5 gr) saffran
1 msk vetemjöl (om gröten är lös)
50 gr mandel (mald eller skållad och finhackad)
2 dl grädde
Gör såhär
- Mal saffran ihop med sockret i en mortel
- Blanda ihop gröt, ägg, vaniljsocker, saffran-sockret och mandel i en bunke.
- Häll i grädden, lite i taget så att smeten blir slät.
- Häll smeten i en smord långpanna (30 x 40 cm) med minst 2 cm höga kanter.
- Grädda i 200° varm ugn i ca 30 min.
- Låt pannkakan svalna innan den skärs i större fyrkantiga bitar.
- Servera med vispad grädde och salmbärssylt alt. drottningsylt.