Kransekake – Norsk kaka till fest (glutenfritt)

KransekakeKransekeke är en traditionell Norsk kaka som i huvudsak består av mandel. Kakan är perfekt för bröllop, dop, konfirmation eller andra större festliga tillfällen.

En ”Kransekake” består av cirklar i olika storlekar som man spritsar glasyr på, placerar på varandra till ett torn. Kakan kan dekoreras med flaggor, blommor, rosetter mm. När man äter kakan så plockar man ringarna underifrån och bryter dessa i passande kakbitar – då håller den sig fin länge.

Till vardags gör jag inga torn utan spritsar ut fingerstora ”pinnar” som jag glaserar och serverar som småkakor.

Supergott och helt glutenfri!

 

Ingredienser:
500 gr. mandelmjöl
500 gr. florsocker
ca. 4 äggvitor.

Glasyr:
1 äggvita
150 gr florsocker

 

Gör så här:
Blanda mandelmjöl och florsocker.
Tillsätt äggvita, ett i taget och arbeta snabbt ihop till en fast deg, något lösare än marsipan.
Låt degen vila i kylskåpet.
Sätt ugnen på 200°
Spritsa ut fingertjocka ”pinnar” på en plåt med bakplåtspapper. Jag använder bara munstycket och trycker genom degen, pinne för pinne.
Grädda småkakorna i 8-10 min.
Låt kakorna svalna och flytta de till ett galler.

Gör glasyren:
Blanda äggvita och florsocker till lagom konsistens (den får inte bli för rinnig!).
Häll glasyren i en påse och klipp av toppen.
Spritsa ett sick-sackmönster på varje kaka.
Låt glasyren stelna.

När kakorna är klara spritsar du dem med glasyr

 

Tips:
Kakorna förvarar du i en burk med tätslutande lock. Lägg också i en brödbit så håller sig kakan seg och blir inte torr och spröd. Du kan med fördel frysa en Kransekake.

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/kransekake-ett-maste-vid-hogtider/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.