Norsk Surkål – Sötsur sort

Norsk Surkål

Norsk Surkål

I Norge kan man köpa färdig surkål i varje affär men här, i Sverige, har man på konstigt nog missat detta tillbehör och då får man helt enkelt ta fram stora grytan och göra surkålen själv.
Surkålen är sötsur och kryddad med kummin till skillnad från den tyska surkålen som är syrad och jäst.

Själv kan jag inte klara mig utan den Norska surkålen så jag började experimentera mig fram för att få en Surkål som jag minns den.

Surkål är inte bara supergott, den är perfekt till Julmat och alla sorters kött och korvrätter – Det är nyttigt med!

 

4-5 middagar.

Ingredienser:
1/2 vitkålshuvud (1-1,3 kg)
1-2 gröna äpplen
2 msk kummin
0,5 l vatten och 2 tärningar köttbuljong eller fläskspad
2,5 msk ättiksprit (24%)
2,5 dl ljus sirap
1 tsk salt

 

Gör så här:

  1. Strimla vitkålen (använd gärna en osthyvel)
  2. Skala äpplena och skär i tunna klyftor.
  3. Varva vitkål, äppelklyftor och kummin i en stor gryta.
  4. Häll i vätskan (vatten och buljong eller ersätt med sky) och ättikspriten.
  5. Låt grytan koka upp och därefter sjuda under lock i 1 timma.
    Rör om med jämna mellanrum att det inte bränner vid, häll ev. i mer vätska.
  6. Tillsätt 2,5 dl ljus sirap, rör om.
  7. Låt sjuda i ytterligare 30 min. Surkålen ska vara ljusbrun.
  8. Smaka av. Tillsätt ev. 1 tsk salt

 

Tips:
Koka gärna surkålen dagen innan. Det är tidskrävande att göra surkål så gör gärna och en större mängd! Surkål kan frysas ner det i plastpåsar i lagom mängd för en middag. Ta upp en påse efter behov och värma upp det i mikron eller på spisen. Du tillsätter ingenting, bara värmer upp det – Hur smidigt som helst!

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/norsk-surkal/

2 kommentarer

    • Lillebil Angelsen on 2018-06-03 at 07:00
    • Svara

    Jag saknar också den norska surkål. Minns att det var ett märke som jag köpte spm vat bäst. Den tyska på burk har jag köpt en gg. Jag har bott här i Sverige sedan 1974.

    1. Då kom vi till Sverige samma år :-)
      Den söt-sura sorten var den supergoda, vi tänker säkert på samma sort – då hette märket ”Stabburet” numera ”Nora”.
      Jag gjorde receptet samtidigt som jag hade ”den riktiga” bredvid så att jag skulle få receptet rätt.
      Den tyska surkålen är något helt annat – det finns ingen likhet! Konstigt att butikerna tar in så många varianter av den tyska men struntat helt i den norska :-/
      Var det något man verkligen saknade så var det surkål – och medisterkaker (som jag också har ett recept på).
      Prova – du kommer säkerligen få massa barndomsminnen :-)
      Jag gör alltid en stor mängd – surkålen blir bättre som storkok och surkålen är perfekt att bara frysa in i lagom stora portioner.
      Lycka till :-)

Kommentera

Your email address will not be published.