Rømmegrøt (Römmegröt)

Rømmegrøt är en traditionell norsk rätt där rømme (syrad grädde) är huvudingrediensen men den innehåller också vetemjöl och mjölk och serveras med fettet från gröten ihop med kanel och socker samt spekemat, olika sorters finskuret kött, och tunnbröd.

I Norge åt man traditionellt rømmegrøt vid festliga till fällen.
Men, också till vardags – bara för att det är så himla gott :-)

Gröten är syrlig, silkeslen och väldigt mäktig. Man behöver inte stora portionen för att bli ordentligt mätt. Den tillagas på lite olika sätt beroende på vart i landet man är.

Tyvärr är rømme ytterligare en produkt som inte går att köpa i Sverige :-(
Men, äntligen har jag lyckats hitta äkta rømme i Sverige! :-)
 

Foto: iStock

Foto: Sissel Blom

Löt Gårdsmejeri – med tillverkning av Östgötska getostar & hemkärnat smör drivs av norrmän som även har äkta rømme som de kallar gourmetgrädde. Jag är så lycklig att jag storknar!!! :-)
Rømmen är inte som den man hittar i butiken i Norge. Denna rømme kommer från ko- och getmjölk och har en mild, syrlig och frisk smak.

Detta inlägg handlar om rømmegrøt men rømme passar bra till våfflor (istället för vispad grädde), som tillbehör till mat, i bakverk eller varför inte ha det som pålägg :-)

Så nu har jag kokat gröt för fulla mugggar och för mig ska rømmegrøten smaka som min mormors :-)
Här kommer ett recept på äkta rømmegrøt…
 

Ingredienser

5 dl rømme
2 dl hvetemjöl
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
 

Gör så här

  1. Koka rømmen i 2 minuter under lock – bränn den inte!
  2. Rör i hälften av mjölet. Rör ordentligt tills gröten blir en tjock slät klump.
  3. Fortsätt koka ”klumpen” under omrörning. Efter en stund börjar “klumpen” att skära sig/separera. Den blir mjukare och smöret börjar börjar sippra fram.
  4. Använd en sked och ös upp smöret i en liten gryta – håll det varmt. Fortsätt att koka och ösa smör tills du har tillräckligt med smör till den färdiga gröten.
  5. Värm upp mjölken.
  6. Häll i resten av mjölet i gröten och rör om ordentligt.
  7. Späd med mjölken, lite i taget tills gröten är lagom tjock. Rör tills du får en slät, silkeslen gröt.
  8. Smaka av den färdiga gröten med saltet.
  9. Låt gröten koka i några minuter. Gröten tjocknar lite till när den är färdigkokt.

 
Servera gröten med kanel, socker och smöret från gröten.
Det är också gott med Flatbröd, Fenalår, Spekeskinke och Spekepølse vid sidan av gröten.

Smaklig måltid :-)
 

Tillbehör till Rømmegrøt

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/rommegrot-rommegrot/

2 kommentarer

    • Karin Koch2021-02-19 kl. 19:13
    • Svara

    Framförallt till regnbåge eller röding!

    • Birte Berg2018-07-15 kl. 21:57
    • Svara

    Delikatesser! speciellt för en norrman. Römmegröt är en mättande och kraftfull gröt med lång tradition. Tyvärr är det inte ofta jag får det numera. Spekeskinke är speciellt gott om det är en hel skinka på bänken och en skarp kniv var man kan skära skivor och äta direkt. (så ska man inte göra – men….) Den är också god på tallriken med äggröra och flatbröd. Det samma gäller fenalår.

Lämna ett svar till Karin Koch Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.