1960-tals klänning från Mondrian

Under sommaren ska jag på fest och insåg att jag behövde något att ta på mig. Jag ville ha något enkelt, något man kan ha på sig till alla tillfällen antingen det är en fest, middag ute osv. Jag gillar också färger, speciellt på överkroppen. Jag har ofta på mig toppar med starka färger.

Vi satt en kväll och tittade på “The Great British Sewing Bee” säsong 4 och jag blev helt överförtjust i denna klänning! Struktur ihop med starka färger – kan det bli bättre! :-)

Originalklänningen designades 1966 av Yves Saint Laurent efter att ha blivit inspirerad av konstnären Piet Mondrian.
Yves Saint Laurent hade en vision av att alla kvinnor skulle ha råd med att bära hans kläder så han skänkte bort sitt mönster. Helt plötsligt kunde vem som helst sy upp en riktig designerklänning hemma. – Och det är precis vad jag gjort :-)

 
 

Jag beställde boken “The Great British Sewing Bee – From stitch to stye” för att få mönstret på klänningen. Mönstret är inte exakt som originalet men det är väldigt enkelt att justera om man vill det.

Jag hade gott om tyg så jag började sy direkt utan några mönsterförändringar. Och tänk! Mönstret passade som en handske på mig. Fick bara ta in lite över höfterna för att få en perfekt passform. Det andra jag gjorde var att fodra hela klänningen eftersom det vita tyget var lite för transparent.
 

Jag blev faktiskt så nöjd att jag nu planerar att sy en till men med lite annorlunda färger. Linjerna ska vara svarta liksom baksidan och vita fält måste det finnas. I övrigt tänkte jag byta ut färgerna i de andra fälten – flytta om lite…

Funderar du på att beställa böckerna från programmet? Då kan jag verkligen rekommendera det! Bra beskrivning och dessutom steg-för-steg beskrivning på olika sömnadstekniska delar man behöver kunna för att sy kläderna. Det kan finnas sömnadsord på engelska som man kanske inte förstår men har man grundläggande sömnadskunskaper från början så är det ändå inga problem! Annars kan man bara surfa på orden :-)
 

Originalklänning från 1966

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/mondrian-klanning/

1 kommentar

    • Åse2018-10-23 kl. 13:38
    • Svara

    Wow! Så fin din klänning blev!
    har läst om din provdocka som blev superbra! själv har jag också broplem med min provdocka
    Måtten stämmer inte att få till precis som du hade tidigare. Mycket bra tips av dig att köpa mönster. med egna kroppsmått..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.