Afrikanska tyg och mönster – Vlisco

Jag gillar afrikanska tryck – speciellt de man hittar från Väst- och Centralafrika.

Länge trodde jag att dessa tryck hade en lång afrikansk tradition där man i området och under generationer tryckt och färgat tyger – men så var det inte.
Tittar man noga i kanten på tyget så står det “Guaranteed Dutch Wax Vlisco”.
Dutch – Men vad har Holland med afrikanska tryck att göra?

I Helmond, en liten stad i Holland, finns företaget Vlisco som har levererat tyg till Väst- och Centralafrika i över 170 år.
Det hela började 1846 då Pieter Fentener van Vlissingen tog över ett mindre textilföretag från sin far. Med ett företag och, tack vare nya uppfinningar under industrialismen, investerade han i en ny maskin för att trycka på tyg och han hade stora drömmar om att ta en del av Englands marknad inom textilindustrin.
Hans farbror övertygade honom att göra billigare kopior av Indonesiska tryck gjort med batik eller vad vi kallar reservageteknik.
Man ritar på tyget med flytande vax. Vaxet stelnar varpå man färgar tyget. När färgningen är klar tas vaxet bort. Färgen kommer inte åt materialet där vaxet varit. På så sätt kan man få fram väldigt detaljerade och färgsprakande mönster.

Indonesierna blev däremot inte imponerade och ville inte ha tyget eftersom den maskinella produktionen gav fel i trycket och ytor såg ”spräckliga” ut. Till slut förbjöd Indonesien imiterad Batik och företaget fick se sig om efter en ny marknad. Att det blev Västafrika var ingen slump. På vägen till Indonesien mellanlandade man i Västafrika och bytte till sig livsmedel och andra förnödenheter mot tyg. Här blev tygen väldigt populära. Afrikanerna tyckte om att inget tyg var det andra likt – här blev tyget en lyxprodukt.

Förutom att mönstret var färggranna och unika så var tyget av bomull, perfekt för klimatet. Tyget är tätt vävt vilket gör det lätt att forma och få fram volym vilket gör att tyget passar perfekt till afrikanska dräkter.

I början av 1900-talet, då marknaden växte i Västafrika, började lokala försäljare berätta historier om vad trycket stod för och gav tyget lokala namn. Vlisco började anpassa tryck och färger efter säljarnas önskemål och det började tryckas nya mönster. Med hjälp av tygets betydelse kunde afrikanska kvinnor uttrycka sig men ändå vara tysta. Man straffar inte någon för att de bär en vacker klänning.
Ex. mönstret med fåglar som flyger ut från fågelburar. Mönstret kallas ”Si tu sors, je sors” vilket betyder ”Om du tror att äktenskapet är något du kan lämna som du vill, då kommer jag göra detsamma”. Trycken symboliserade också större händelser och vissa hämtades från sorgesånger. Idag är det vanligt att kvinnor väljer tyg med mönster och färger som de tycker om.
 

Det gick så bra att 1930 så blev Vliscos tyger de mest populära modetygerna på marknaden. Kvinnor köpte sitt tyg och fick kläder uppsydda av sina lokala skräddare.

På 1960-talet blev importkostnaderna till Afrika så höga att man valde att starta ett tryckeri i Ghana, Afrika (GTP – Ghana Textiles Printing Company) för att kunna trycka tyger lokalt. Flera tryckerier startades senare… Idag har Vlisco skapat över 350 000 olika mönster och fler nya mönster skapas varje år!

1990 började kopior från Asien komma till Afrika. Då valde kvinnorna att lämna kvar texten ”Guaranteed Dutch Wax Vlisco” i plaggen som ett bevis på att de hade det riktiga original-lyxtyget. Kanten placerades synligt för alla att se.

När investmentgruppen Actis köpte upp företaget 2006 så ville man inte längre bara tillverka tyg utan stå för mode. Designers började skapa kläder som visades på modevisningar och tyget blev spritt över hela världen. Men visst är det läckert!

Det är inte från början ett Afrikanskt tyg utan inspirerat av Afrika med en traditionell Indonesisk teknik, designat i Holland.

Foto: Vlisco

En dokumentär som verkligen beskriver tygets värde och hur det integrerats in i den Afrikanska kulturen.
Filmen är på franska men klickar du på kugghjulet så kan du välja engelsk textning.

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/afrikanska-tyg-och-monster-vlisco/

Lämna ett svar

Your email address will not be published.