Krumkaker är något som verkligen hör julen till :-)
Som barn var det spännande när dessa spröda kakor bakas och det var bäst att hålla fingrarna borta för kakorna gick lätt sönder.
Receptet är från min tipoldemor från Hedmarken i Norge.
Dessa är riktigt goda och tunna!
Ingredienser
125 gr smör
200 gr socker
4 tsk vaniljsocker
125 gr potatismjöl
125 gr vetemjöl
2 dl iskallt vatten
4 ägg
Gör smeten
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Sikta ner vetemjöl och potatismjöl i smeten.
- Varva med det smälta (avsvalnade) smöret.
- Tillsätt vattnet – lite i taget.
- Rör försiktigt till en jämn och fin smet.
- Låt smeten stå en liten stund och tjockna till sig.
Grädda
Smörj krumkake-järnet med lite smör.
Lägg en sked av röran i krumkake-järnet som måste vara lagom varmt.
Rulla kakorna runt något strutformat – gör detta direkt eftersom de stelnar snabbt.
Tips: Rör i botten av smeten med jämna mellanrum eftersom potatismjölet vill sjunka till botten av bunken.
När kakorna är klara förvaras de i en plåtburk.
Vispa lite grädde, blanda gärna i sylt ex. lingon och fyll rullarna.
Mmmmm…. Magiskt gott!