Norska Krumkaker

Krumkaker är något som verkligen hör julen till :-)
Som barn var det spännande när dessa spröda kakor bakas och det var bäst att hålla fingrarna borta för kakorna gick lätt sönder.

Receptet är från min tipoldemor från Hedmarken i Norge.
Dessa är riktigt goda och tunna!

Ingredienser

125 gr smör
200 gr socker
4 tsk vaniljsocker
125 gr potatismjöl
125 gr vetemjöl
2 dl iskallt vatten
4 ägg

Gör smeten
  1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  2. Sikta ner vetemjöl och potatismjöl i smeten.
  3. Varva med det smälta (avsvalnade) smöret.
  4. Tillsätt vattnet – lite i taget.
  5. Rör försiktigt till en jämn och fin smet.
  6. Låt smeten stå en liten stund och tjockna till sig.
Grädda

Smörj krumkake-järnet med lite smör.
Lägg en sked av röran i krumkake-järnet som måste vara lagom varmt.
Rulla kakorna runt något strutformat – gör detta direkt eftersom de stelnar snabbt.

Tips: Rör i botten av smeten med jämna mellanrum eftersom potatismjölet vill sjunka till botten av bunken.

När kakorna är klara förvaras de i en plåtburk.
Vispa lite grädde, blanda gärna i sylt ex. lingon och fyll rullarna.

Mmmmm…. Magiskt gott!

 

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/norska-krumkaker/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.