Pepparkakor ♥

Här är mitt bästa och godaste recept på pepparkakor.
Degen är lätt att göra och att kavla ut. Själv är jag inte så förtjust i köpta pepparkakor – men dessa tycker jag är jättegoda – inte minst degen :-)

Att baka pepparkakor är en tradition och barnen tycker att det är sååå roligt! Dessutom luktar hela huset av Jul – Vi får goda pepparkakor och julstämning på en och samma gång :-)

Degen lämpar sig bra för större pepparkakor eller pepparkakshus!
I vår familj brukar vi göra stora dekorerade hjärtan med våra namn.
Sedan hänger vi upp våra hjärtan i fönstret över jul med ett rött band.

Tips: När du bakar, är att bara ta upp det du behöver för en utkavling och låta resten av degen stå kvar i kylen. Blir smöret för varmt kräver degen mer mjöl och pepparkakorna blir inte lika goda.

Ingredienser:

200 gr smör
2 1/2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel
1 tsk nejlikor
2 tsk ingefära
2 tsk pomeransskal
2 tsk bikarbonat
1/2 dl vatten
1 ägg
8-9 dl (ca 400 gr) vetemjöl

Kristyr:

4 dl florsocker
1 äggvita
Några droppar ättikssprit (eller citron)

Obs!
Äggvitan gör kristyren hård
– Du kan inte ersätta äggvitan!
Ättikssprit gör att kristyren inte gulnar.

Gör så här:
  1. Lägg smör, socker, sirap och kryddor i en kastrull.
  2. Värm ingredienserna försiktigt tills smöret har smält. Låt kallna.
  3. Lös upp bikarbonat i vatten och tillsätt det i smörblandningen.
  4. Rör ned ägg och blanda i vetemjöl.
  5. Täck med folie och låt degen vila på ett svalt ställe över natt.
Nästa dag:
  1. Kavla ut degen tunt, ca 2 mm, på mjölat bakbord och ta ut kakor med pepparkaksformar.
  2. Lägg kakorna på bakplåtspapper eller smorda ugnsformar.
  3. Grädda kakorna i 175° ugnsvärme i 6-8 min.
  4. Låt kakorna svalna på plåten innan de flyttas.
  5. Blanda ingredienserna till kristyren till en tjockflytande vit massa.
  6. Spritsa de svala pepparkakorna och låt kristyren stelna.
  7. Förvara kakorna i en kakburk i rumstemperatur.

 

Historik
1300-talet: Pepparkakan tros komma från Tyskland, man gjorde pepparkaksformar i trä under 1300-talet. I Nürnberg tillverkades många pepparkakor under medeltiden och har blivit ett centrum för pepparkakor.

Första tecknet på pepparkakor i Sverige tros vara en inköpslista till pepparkakor inför kung Magnus Erikssons bröllop 1335.

1400-talet: Peppar användes i pepparkakor enl. noteringar från Vadstena kloster. Pepparkakorna bakades av nunnor, och såldes året om som medicin i klosterapotek. Kakorna ansågs ha en lugnande effekt och lindra matsmältningsbesvär.
– Detta är tros vara förklaringen till att “man blir snäll” av pepparkakor.

1500-talet: Sverige importerade pepparkakor. Det sägs att Gustav Vasa skrev om ett skepp som förliste och blev sönderslaget så att dess last med bland annat pepparkakor blev fördärvad.

1700-talet: Pepparkaksrecept fanns i svenska kokböcker och i samband med det blev pepparkaksbak i hemmen allt vanligare.

1800-talet: Nu blev pepparkakan förknippad med julen. Peppar eller kryddpeppar förekom i pepparkaksrecepten in på 1900-talet.1

Övrigt

• Den 9 dec är sedan 1996 pepparkakans dag.

• Grisen är en gammal fruktbarhetssymbol.

• Sverige exporterar pepparkakor till bla. USA.


1 Wikipedia , 5 Nov, 2018

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/pepparkakor/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.