Tillbaka till Brickbandsvävning

Brickbandstekniker

Videofilmer och filer med olika tekniker.

Double Faced Tablet Weaving

Tutorial-double-faced-tableDoubble faced är när du får samma mönster på baksidan/undersidan av ditt brickband. Trådarnas färg och motiv spegelvänds.
Har du tex. vit och röd färg i varpen och väver en åttebladrose så får du på ena sidan röd bakgrund och vit åttebladrose. På andra sidan får du vit bakgrund och röd åttebladrose.
Du kan med denna teknik lätt göra egna mönster med denna teknik och skriva bokstäver.

Nedan ser du en instruktion om hur man väver Doubble faced tablet weaving. En mycket bra instruktion som är lätt att följa!
Språk: Engelska


Brocaded Tablet Weaving

Tutorial-brocaded-dtablet-w
Brokad är när man har en dekorativ tråd som skapar ett mönster på ovansidan av ditt vävda band. Denna teknik var rikt förekommande på Birkabanden och vanlig under vikingatiden. Speciellt i de rika gravarna.
Tråden som skapade mönret var ofta av silver eller guld. Antingen hade man tunna trådar – det var viktigt att trådarna inte får ett veck utan är raka. Ibland kunde man platta ut dessa trådar. Man tog även silke som lindades med guld eller silver runt. Detta alternativ gjorde tråden mer följsam.
Man kan mycket väl göra brokad med ullgarn eller silke vilket är ett billigare alternativ till guld och silver.

Nedan ser du en film med en mycket bra instruktion om hur du väver brokad. Du får en hel del tips och tricks “att tänka på”.
Språk: Engelska


Brokad

Brokad med två trådar


Snartemo

Länkar:
Tablet Weaving Theory
Sample Snartemo Pattern

OBS! Hemsidan har även instruktioner för hur man väver twill.


Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/textilslojd/textila-tekniker/brickband/brickband-tutorials/