Trädgårdslandet och Fläderbuskarna våren 2019

Så där – nytt ryck i trädgården :-)
Jag bara älskar att jobba på i lugn och ro även om mina armar ser ut som slarvsylta efteråt.

För att ta detta från början…
När vi flyttade in för 8 år sedan så kapade vi ner fyra enorma björkar och två tallar. Inte själva förstås – vi anlitade en firma, Kuddby Trädfällning i Norrköping, som gjorde ett riktigt proffsigt jobb!
Jag blev imponerad när de sågade alla grenar när de klättrade upp och kapade stammen i perfekta bitar att klyva till brasved på vägen ner :-) Inte en enda gren hamnade “fel”.
Vi beställde dessutom stubbfräsning – deras jobb var verkligen värt varenda krona!

Grannen anlitade en annan firma ett år senare – deras träd rasade in på vår tomt, mosade staketet, en buske och alla perenner som fanns i närheten :-(
Ska man anlita en firma – då kan jag verkligen rekommendera Kuddby Trädfällning i Norrköping :-)

När vi kapade träden så kapade vi ner alla buskar vi ville ha kvar – för säkerhets skull… Bland annat två fläderbuskar. Fläderbuskarna älskade verkligen att nästan bli “jämnade vid marken” den gången, de blev båda mycket vackrare än de var innan! Nu 8 år senare börjar fläderbuskarna se risiga ut igen. Så jag beslutade mig för att ta itu med problemet.
Efter kapningen för 8 år sedan så var jag verkligen inte rädd för att kapa i dessa buskar :-)

Min man tyckte däremot att jag inte borde komma för nära vassa verktyg :-) Han tyckte nog att jag blev lite väl galen :-)

Men resultatet efter städningen ser ju helt OK ut i min värld :-)
Jag valde att bevara lite stam i botten så att det skulle bli lättare att komma åt med gräsklipparen. Jag vill också ha buskarna höga för de skyddar bra mot insyn från grannarna… även om de är jättetrevliga :-)

Grenar kapade jag med kompostkvarnen. Grenarna till fläder är mjuka och flikar sig lätt vilket gör att du kan köra rätt grova agrenar i kvarnen – speciellt när de är färska.
Grenklippet använde jag till att fylla i gångarna i mitt trädgårdsland.
Nu kan inget ogräs växa och till hösten vänder jag jorden. Vi bor på sand så jorden behöver verkligen få bättre struktur. Denna metod jag använt mig av i ett par år nu har verkligen gjort jorden mer uppluckrad. Dessutom blir det näring i jorden… Win-Win i min värld :-)

Snart superfina buskar, inget skräp att ta hand om, mindre ogräs och bättre jord. Kan det bli bättre?

Japp – jag är rätt nöjd med dagens arbete :-)
Jag får återkomma med en bild på hur fläderbusken ser ut senare i sommar :-)

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/tradgardslandet-varen-2019/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.