Variant av Vikingatida väska

Nu är äntligen min väska klar :-)

Jag har visserligen gjort handtag själv men plötsligt hittade jag vackra träsnidade handtag på Medeltidsmarknaden i Medevi Brunn utanför Motala. Handtagen blev snabbt min inspirationen till denna väska.

Tur att jag fann inspirationen. Jag har ju saknat en väska som rymmer det jag vill shoppa :-)

 

Denna vikingainspirerade väska är naturligtvis gjord helt för hand och är otroligt rymlig! Den är dessutom väldigt bekväm… man känner knappt remmen över axeln. Nu när jag provat ut väskan så inser jag hur svårt det skulle vara att norpa något ur väskan. Ju mer jag har i väskan desto svårare blir det för norpa något eftersom vikten drar åt öppningen. För att öppna den så måste väskan lyftas upp i luften – inte lätt att göra det helt obemärkt :-) De var inte dumma på vikingatiden :-)

Kort om hur väskan är gjord

Väskans broderi kommer från ett fynd från Osebergsskeppet i Norge. Det är silkesbroderi på röd vadmal.
För att få en mer hållbar väska så använde jag till skinn i botten och på sidorna. Jag kantade även väskans sömsmåner med skinn och langettsöm för att sidostyckena i skinn ska vilja vilka sig inåt. Väskan är delvis fodrad med linne (fram och baksida) och har två fickor på insidan som kan hålla min mobil och plånbok ( man är ju en modern Viking ;-) )
Axelremmens knopar är valknop som ger en fin “blomma” som håller väskan stängd samt en valknop som håller trådarna på plats i övergången mellan makramé och fyrflätan som ger en bredd till axelremmen. För att materialet i remmen (hampa och lin) inte ska nötas över axeln eller skada tyget i klänningen så klädde jag den delen av axelremmen med skinn.

 

Detaljer från väskan

Valknopen håller remmen på plats mot de snidade handtagen i trä.

Silkesbroderi inspirerad av ett av fynden från Osebergsskeppet i Norge.

Insidan av väskan är fodrad av linne och har två fickor och gott om plats.

Valknop i övergången mellan makramé och fem-flätan och ger en bekväm bredd.

Vad kan man säga – jag är mer än nöjd med resultatet!
Jag är ju jag så självklart har jag nya idéer och förbättringar inför nästa väska :-)

 

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/variant-av-vikingatida-vaska/

2 kommentarer

  • Ulrika Hjärpe2019-04-29 kl. 10:21
  • Svara

  Vacker och genomtänkt väska! Jag gillar den!
  Ulrika.

  1. Tack – Vad roligt att höra :-)
   Sissel*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.