Norsk Surkål – Sötsur sort

Norsk Surkål

Norsk Surkål

I Norge kan man köpa färdig surkål i varje affär men här, i Sverige, har man på konstigt nog missat detta tillbehör och då får man helt enkelt ta fram stora grytan och göra surkålen själv.
Surkålen är sötsur och kryddad med kummin till skillnad från den tyska surkålen som är syrad och jäst.

Själv kan jag inte klara mig utan den Norska surkålen så jag började experimentera mig fram för att få en Surkål som jag minns den.

Surkål är inte bara supergott, den är perfekt till Julmat och alla sorters kött och korvrätter – Det är nyttigt med!

 

4-5 middagar.

Ingredienser:
1/2 vitkålshuvud (1-1,3 kg)
1-2 gröna äpplen
2 msk kummin
0,5 l vatten och 2 tärningar köttbuljong eller fläskspad
2,5 msk ättiksprit (24%)
2,5 dl ljus sirap
1 tsk salt

 

Gör så här:

  1. Strimla vitkålen (använd gärna en osthyvel)
  2. Skala äpplena och skär i tunna klyftor.
  3. Varva vitkål, äppelklyftor och kummin i en stor gryta.
  4. Häll i vätskan (vatten och buljong eller ersätt med sky) och ättikspriten.
  5. Låt grytan koka upp och därefter sjuda under lock i 1 timma.
    Rör om med jämna mellanrum att det inte bränner vid, häll ev. i mer vätska.
  6. Tillsätt 2,5 dl ljus sirap, rör om.
  7. Låt sjuda i ytterligare 30 min. Surkålen ska vara ljusbrun.
  8. Smaka av. Tillsätt ev. 1 tsk salt

 

Tips:
Koka gärna surkålen dagen innan. Det är tidskrävande att göra surkål så gör gärna och en större mängd! Surkål kan frysas ner det i plastpåsar i lagom mängd för en middag. Ta upp en påse efter behov och värma upp det i mikron eller på spisen. Du tillsätter ingenting, bara värmer upp det – Hur smidigt som helst!

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/norsk-surkal/

25 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

    • Kjell Skaale2023-01-13 kl. 10:14
    • Svara

    Hej och tack för detta recept Kokar en omgång just nu Första i år Kan inte vara utan Min kära sambo tycker också det är gott Tack igen
    Kjell

    1. Så kul att höra. Hoppas det smakar 😊
      Surkålen går bra att frysa med. Vattnar ur sig något men inte så farligt mycket 😄

    • Peggy2022-12-20 kl. 17:20
    • Svara

    Hej, läste ditt recept på surkål och funderar om jag kan använd spetskål (som fanns hemma)?

    1. Borde ju gå – fast jag aldrig har provat. Men testa och kom tillbaka och berätta :-)

    • Ingunn Thorell2022-12-02 kl. 17:15
    • Svara

    Tack Sissel!
    Julen är räddad! Jag är så glad att jag hittade ditt recept – finns inget som kan slå norsk surkål. Den blev perfekt! Vi har alltid åkt till Norge och handlat lite norska matvaror som jag har svårt att vara utan, dock inte denna höst pga bensinpriset. Nu skall jag bara hitta torkade gröna ärtor så jag kan koka “grønnerterstuing” :)
    God Jul!@

    1. Så roligt – Surkål är helt klart viktigt på julbordet och det perfekta tillbehöret till alla kötträtter.
      Ha en riktigt god Jul och njut av surkålen ❤️😍

    • Grethe2020-12-22 kl. 17:56
    • Svara

    😍 äntligen!!! Så glad jag hittat receptet, trodde vi skulle bli utan surkål i år… provlagade förra veckan för att kolla om den är som barndomens julars ❤️❤️❤️ Tack!!!

    1. En Jul utan surkål är inte en riktig Jul – en av de viktigaste sakerna på julbordet 😍

    • Malin2020-12-20 kl. 15:31
    • Svara

    Säger bara WOW så god den blev❤️❤️❤️ första gången jag ger mig på att göra egen surkål och den här är nog till och med godare än den köpta.. TUSEN TACK för ett superbra recept❤️

    1. Åh, vad roligt att det blev så lyckat ❤️😍

    • Wenche iskander2020-12-08 kl. 17:00
    • Svara

    Hej!

    Håller på i detta ögonblick o jagar surkål vid grönsen, men ingen skickar ner till stockholm. Då det blir ei norsk jul i Stockholm i år så letsr jag allt som hör till. MEN surkålen e en omöjlughet om dem ej skickar från Trondheim.
    Skall prova detta recept, har du på rödkål också? Medisterdeig står det i många recept, men har du ett bra recept på det också? Det e inget annat än norsk julmat som gäller… kul att höra att vi är flera som fattar VARFÖR det är så viktigt med den NORSKA surkåla❤️

    Wenche

    1. Hej
      Ja, någon gång borde butikerna förstå att Surkål är värt att köpa in – vad folk missar riktig god mat här i landet.
      Jag har tyvärr inte gjort rödkål. Det stog inte på mitt julbord som barn – det var alltid surkål alla ville ha 😊

      Däremot har jag ett bra recept på hemmagjord medisterdeig – det är också ett måste på julen!
      Här är länken: https://sisselblom.se/medisterkaker-fran-grunden/
      Annars kan du söka… börjar man med medister så fyller sökfunktionen i själv :-)

    • Ulla-Britt Skogen Lindh2020-12-02 kl. 17:09
    • Svara

    Surkål är ett måste hos oss…
    Men du så gott detta var…och som vi letat efter det i butikerna vid gränsen bl.a.
    Det finns inte att få tag i detta år…men nu gör vi egen.
    Denna går inte att skilja ifrån den vi brukar köpa…isf godare 👏👏😄
    JULEN är RÄDDAD …och du…till 1 kg vitkål räckte det med bara 1 dl ljus sirap.
    Helt perfekt och tusen TACK. 😍✌️👏👏

    1. Åhhh vad roligt att ni provat 😍
      Verkligen ett måste här med. Och du – den går utmärkt att frysa med 😋

      Ja, det kanske räcker med 1 dl sirap.
      Jag tycker det varierar något – kanske beror det på kålen eller hur länge den står och gottar till sig?! 🤔 – Man måste ju smaka av helst hela tiden 😁

      Det är inte så mycket som skiljer från den jag växte upp med – åhhh måste göra ett kok i helgen med!
      Ska ju bli ribbe till jul. Familjen föredrar ju norsk julmat över svensk 😎😂

    • Britt2020-07-25 kl. 16:29
    • Svara

    Tack . Äntligen får vi surkål igen.
    Brukar alltid köpa surkål när vi är i Tromsö, men nu får vi ju inte resa dit.
    Skall göra en stooooor gryta.
    Britt.

    1. Jaaa – gör det :-)
      Så fantastiskt gott! :-) Det är ju för konstigt att det inte finns att köpa i Sverige.

    • Tove2019-11-29 kl. 14:52
    • Svara

    Endelig får jeg en forklaring på hvorfor den tyske surkålen er så ram i motsetning til den norske – som jeg forsöker komme meg til den norske kirken her i Stockholm for å få kjöpt noen pakker av. Nyyydelig.Skal forsöke denne oppskriften nå.
    Takk for tips.

    1. Hej
      Ja den tyska surkålen är inte alls samma sak :-) Den norska är mycket, mycket godare!!!
      Tänk att man kan köpa surkål på Willys i Norge men inte på Willys i Sverige?!? Surkål borde de kunna köpa in tycker man…

    • Camilla2019-11-09 kl. 17:13
    • Svara

    Bästa receptet, vi gör det varje Jul! Tack speciellt från min man som är från Senja:)

    1. Håller med – man bara måste ha surkål till jul ? ihop med ribbe mmmm…
      Senja är ju en bit upp i landet. Mormor kommer från Narvik, inte sååå långt från Senja. Otroligt vackert område! Då har du väl fått se en hel del norrsken ?

    • Anita2018-12-26 kl. 15:12
    • Svara

    Det är nog fel mängd sirap, låter väldigt sött. De flesta recept har 2 msk socker, som säkert kan bytas ut mot sirap.

    • Elsy2018-07-31 kl. 14:40
    • Svara

    Surkål.Har alltid tyckt om syrade och insyltade grönsaker. Samma gäller bär och frukt samt svamp.Kommer från Skåne men bor nu i Roslagen. Experimenterar med alla grönsaker. Surkål har jag tidigare köpt i Norge, men nu tänker jag göra det själv. Till vardags eller fest men till alla högtider står surkål en på bordet. Rena godiset?.

    1. Håller helt med, grönsaker av alla de slag är så gott! Denna surkål (som inte är syrad) är helt klart värt att göra och som sagt – helt fantastiskt gott!
      Vitkål är en klart underskattad grönsak! Den kan man göra mycket mer med än bara pizzasallad :-)

    • Lillebil Angelsen2018-06-03 kl. 07:00
    • Svara

    Jag saknar också den norska surkål. Minns att det var ett märke som jag köpte spm vat bäst. Den tyska på burk har jag köpt en gg. Jag har bott här i Sverige sedan 1974.

    1. Då kom vi till Sverige samma år :-)
      Den söt-sura sorten var den supergoda, vi tänker säkert på samma sort – då hette märket “Stabburet” numera “Nora”.
      Jag gjorde receptet samtidigt som jag hade “den riktiga” bredvid så att jag skulle få receptet rätt.
      Den tyska surkålen är något helt annat – det finns ingen likhet! Konstigt att butikerna tar in så många varianter av den tyska men struntat helt i den norska :-/
      Var det något man verkligen saknade så var det surkål – och medisterkaker (som jag också har ett recept på).
      Prova – du kommer säkerligen få massa barndomsminnen :-)
      Jag gör alltid en stor mängd – surkålen blir bättre som storkok och surkålen är perfekt att bara frysa in i lagom stora portioner.
      Lycka till :-)

Lämna ett svar till Sissel Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.