Av alla soppor jag ätit så är Betasuppe en av mina absoluta favoriter.
Det är en ”matig” och supergod kött- och grönsakssoppa. Är man vegetarian så är det bara att utesluta köttet. Soppan är både mättande och nyttig.
Den blir extra god med lite flatbröd till :-)
Det första receptet på Betasuppe skrevs ner i en norsk kokbok redan 1831. Då gjordes soppan i järngryta över öppen eld. Det var med all säkerhet inte den första Betasuppen som gjordes i landet utan klassades redan då som en klassisk rätt. Vem vet hur lång tradition den har bakom sig – kan det bli mer traditionell mat än så här :-)
Soppan finns i pulverform eller på burk i Norge men som vanligt så finns den inte att köpa i Sverige – det är bara att göra den själv.
Det är däremot superenkelt, soppan blir väldigt god och nyttig men den tar lite tid att koka så gör en stor portion när du ändå håller på. Soppan blir bara godare när den fått stå en stund… mmm… mums…
Förberedelser |
|
Ingredienser2 dl helt skalat korn från ex. Saltåkvarn. |
Gör så här
|
Tillaga soppan |
|
Ingredienser1,5 l buljong/spad från fläsklägget ev: |
Gör så här
|
Servera soppan med finhackad persilja som strös över soppan och flatbröd.
Tips:
Har du soppa över så är det viktigt att soppan svalnat ordentligt innan du ställer in den i kylskåpet eller i frysen.
Tina inte soppan flera gånger, den kan bli dålig (surna) då. Häll istället upp det du behöver i en annan gryta och värm bara det du behöver, då håller sig soppan en vecka i kylen utan problem.
Smaklig måltid :-)