Tillbaka till Växtfärga

Färga med Vejde

Vejde har plockats och odlats under lång tid. Det tidigaste fyndet av textilier färgat med Vejde i Europa var 3500 år gamal. Det hittades i saltgruvorna i Hallstatt, Österike. Under vikingatiden var färgade tyger och garn mycket vanligt. I det medeltida Europa var Vejde den näst viktigaste handelsvaran efter vin, men förlorade sin betydelse i slutet på 1500-talet efter att Indigon började importeras från Indien.

Vejden liknar Indigon och av Vejden kan man få ett indigo-pigment som finns i hala plantan men framförallt i bladen. För att få fram färgen så använder man sig av en sk. kypteknik, dvs. färgen uppstår inte i färgbadet utan först i kontakt med syre efter fägringen. Historiskt var vejdefärgning en mycket komplicerad process med hemliga recept som endast några få hantverkare kände till.

Idag är Vejden nästan utplockad men du kan köpa frön om odla dem själv i din trädgård – det har jag gjort och de växer jättebra! Första året får man bara en bladrosett. Andra året kommer blommorna som man kan samla frön ifrån. Tänka på när du plockar bladen att inte få upp roten, då kommer det upp nya blad du kan färga med.

 


Vejde 1:a året

Vejde 2:a året

Vejdefrön

Du behöver:

  • ca 400 g Ullgarn
  • ca 7,5 l Vatten
  • 1,2 kg Vejde (blad)
  • 3 tsk Soda-aska (Natriumkarbonat Na2CO3)
    (Såhär gör du egen Soda-aska ►)
  • 5 g Natriumhydrosulfit el. Natriumditionit (H2S2O4) / l vatten
  • 2 msk Ättika
Verktyg:

  • En stor rostfri kastrull (10 l)
  • Durkslag (plast)
  • Gummihandskar
  • Termometer
  • Elvisp
  • PH-remsor.
  • Rena träpinnar att röra om med.
  • Plasthink (2 om du väljer bort elvispen)

 

Gör såhär:

  1. Börja med att blötlägga ullen i varmt vatten tills den ska användas. Ullen ska vara i öppna härvor, löst bundna med bomullsgarn.
  2. Plocka blad från Vejde. Skölj bladen ordentligt för att få bort föroreningar.
  3. Riv bladen i bitar – inte för små. Bladen ska inte kunna gå igenom silen senare.
  4. Fyll vatten i en 10 l kastrull upp till 2/3 av kastrullen. Använd helst regnvatten om du kan. Koka upp till 90° men inte högre temperatur än så.
  5. Häll bladen i det heta vattnet – nu 80°. Tryck ner bladen lite i början så att bladen kommer ordentligt ner i vattnet.
    Låt bladen dra i 10 min.
  6. Ta bort kastrullen från plattan.
    Kyl ner blandningen snabbt till ca 55° inom 5 min.
    Lättast är att ställa ner kastrullen i ett kallt vattenbad medan du rör om. Byt ut till nytt kallt vatten om det värmts på av kastrullen.
  7. När vätskan har nått 55°, sätt ett durkslag (av plast) över en hink och sila av bladen.
    Pressa också ut all vätska ut växtdelarna. Se till att ha på dig gummihandskar!
    Häll vätskan tillbaka i kastrullen – Väskan är nu röd-brun i färgen.
    (Bladen lägger du ex. i komposten.)
  8. Fyll ett glas med kokande vatten och tillsätt 3 tsk Soda-aska (det producerar inte så mycket skum som ex. målarsoda).
    Låt sodan lösa upp sig ordentligt och låt det svalna något.
  9. När vätskan nått 50° så tillsätter du soda-blandningen.
    OBS! Temperaturen får inte vara över 50&deg för då förstör du de blå färgpigmenten!
    Rör om försiktigt. Nu byter vattnet färg och blir grön-brunt. Nu ska Vätskans PH-värde ska ligga runt 9 (alkaliskt/basiskt).
  10. Tillsätt syre genom att hälla vätskan fram och tillbaka mellan två kärl. Upprepa många gånger fram och tillbaka. Vätskan måste komma ordentligt i kontakt med luften.
    Du kan också använda en elvisp och vispa i ca 10 min.
    Skummet som bildas blir blått och går sedan över till grönt igen.
    Vätskan är nu mörkgrön med en hint av blå färg.
  11. Låt skummet sjunka och gå tillbaka ner i vattnet eller ta bort skummet med en sked – det beror på hu mycket Vejde du känner att du har. Mycket av färgämnet finns i skummet!
  12. Låt vätskan med färgen vila / sätta sig i 2-3 timmar.

 
Nu kan du skapa färgvätska, eller färgpulver som du kan spara i flera år. Eller så kan du färga garn direkt :-)

 

Färga garn direkt

  1. Värm på vätskan något tills den är ca. 55°. Tillsätt försiktigt Natriumhydrosulfit (Natriumditionit) för att ta bort syret ur vätskan. Rör inte om för yvigt!
    Vänta i ca 30 min tills den blå vätskan blivit gul-grönt.
  2. Ta fram ditt blötlagda garn och pressa ur vattnet. Doppa ner garnet i vätskan och rör om försiktigt. Garnet kommer att bli grönaktigt.
    Du kan låta garnet ligga i badet ett tag men se till att garnet är ordentligt nedsänkt och inte flyter upp till ytan. Då kan garnet bli flammigt.
    Du kan med fördel använda två pinnar som du trär härvan på – Håll halva härvan i vattnet medan du med hjälp av pinnarna roterar härvan runt så att den färgas runtom.
  3. När du är nöjd, lyft upp garnet, krama ur härvan något och skaka garnet så att luft kommer in i garnet ordentligt.
  4. Sänk garnet ner i vätskan flera gånger om färgningen blev för svag.
    När garnet fått en fin blå färg sköljer du ur det i rent vatten. I sista sköljningen tillsätt ättika så att färgen fixeras. Ättikan neutraliserar det nu basiska garnet.
  5. Häng upp garnet på tork.

 
Nu är ditt garn helt färdigt och du kan njuta av den vackra blå färgen!

 

 

Lagra färg av Vejde

Skapa färgvätska av Vejde

  1. Nu kan du om du vill förvara vätskan i täta luftfria glasburkar och färga vid ett senare tillfälle. Vätskan kan hålla sig i flera år. Häll i rena burkar så att det rinner över lite. Skruva på locket. Ingen luft ska finnas i burkarna.

 

 

Skapa färgpulver av Vejde

  1. Ös försiktigt med hjälp av en soppslev vätskan i glasburkar. Vänta tills färgämnet har sjunkit till botten – du kan tydligt se vart gränsen är.
  2. Med hjälp av en medelstor pipett (som används till att ösa vätska över kött), sug upp vätskan längst upp. Var försiktig så att färgen inte rörs upp.
    Fortsätt så tills det mesta av den överflödiga vätskan är borta.
  3. Flytta över allt färgpigment till en burk. Du har nu nästan ingen vätska i burken. Häll på klart vatten – rör om lätt i burken om det behövs.
    Sätt på locket och vänta några timmar.
  4. Töm bort vätskan med pipetten och fyll på med nytt vatten, rör om och vänta. Fortsätt så tills du har klart vatten och en klar blå färg i botten av burken.
  5. Klä en tratt med våt och urvriden Habotai (sidentyg) och sätt tratten i en glasburk (du vill inte av misstag hälla bort färgen i slasken så detta är en säkerhetsåtgärd).
    OBS! Du kan inte ersätta med annat sidentyg, kaffefilter, papper, bomullstyg eller liknande. Färgpigmenten är så små att det kommer åka rakt igenom.
    Rör om i burken och häll vattnet med färgpigmenten via tratten i den nya glasburken. Fyll på med vatten i den första burken och skölj runt så att du får med dig all färg.
  6. När du är klar. Ta bort sidentyget och lägg ut det så att färgpigmentet får torka.
    Skrapa försiktigt bort färgpigmentet från sidentyget med en kniv.
    Nu har du koncentrerad pulverfärg av Vejde som håller länge!

    Alternativt så kan du hälla färgen i en oskadad teflonpanna (stekpanna) och låta vattnet avdunsta och färgen torka i pannan.
    Färgämnet fastnar inte på teflon och du kan försiktigt skrapa bot det när det är helt torrt.
    Du tappar lite färg som du inte får bort från burken i och med att du inte kan sila allt som du kan med sidentyget och tratten.

 
Nu har du torkat färgpigment som du kan mala i en mortel och färga med när du vill.

Mängd färg du får ut
När du tillverkar färgpulver så går det åt 1 kg blad från Vejde för att tillverka 1-4 g pulver beroende på hur mycket färgämne som fanns i växterna. 1 stor Vejdeplanta kan ge 700 g i bladmängd.
Med 1 g pulver kan du färga 20 g garn. Dvs. du behöver 4-5 g / 100 g garn (1 härva).
Ja, det går åt många plantor!

Tips: Håll växterna välgödslade, hoppas på en solig sommar, ta 1:a årets plantor och skörda i Juli – Augusti för bästa färg.
Det kan löna sig att plocka blad och göra färg både under vår, sommar och höst för att få fram tillräcklig mängd färg om du inte har så många plantor.

OBS! Använd inte 2:åriga plantor – det året de blommar! Då innehåller växten nästan inga blåa färgämnen. Samla istället frön så att du har två odlingar på gång hela tiden. Då har du 1:åriga plantor alla år och slipper köpa frön hela tiden. När de fått sina frön så dör plantan ner så du måste hela tiden odla nya.

 

 

Skapa Vejdebollar

  1. Plocka och skölj 2:åriga vejdeblad.
  2. Använd en gärna en planka som du lutar mot dig och som går ner till backen. Du ska kunna böja dig fram. Använd en sten (ex. tegelsten) och mosa bladen. Det kommer att frigöras vätska (den innehåller i princip ingen färg). Låt vätskan rinna bort och ner på plankan.
    Kvar har du en grön massa.
  3. Låt bladmassan stå ett par timmar och förtorka
  4. Samla ihop bladmassan som nu är formlig och rulla små bollar (klementin-storlek).
  5. Lägg bollarna i solen för att torka. Skydda gärna med ett nät så att flugorna inte kommer åt dom.
  6. När de torkat helt kan de förvaras i många år. Förvara torrt och mörkt.

 
OBS! Bollarna måste lösas upp innan man kan färga med dom!

 


Ref: www.woad.org.uk

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/textilslojd/textilkunskap/textil-farg-och-tryck/vaxtfarga/farga-med-vejde/