Finns det något Svenskare än äkta ostkaka? Jag föredrar den Småländska, och hemmagjord, även om det innebär en del jobb – men det är det värt!
Receptet har legat i mina gömmor de senaste 25 åren så detta är ett väl beprövat recept :-) Ingredienser:4 l mjölk (med hög fetthalt) Gör så här:
|
Historik
Ostkaka är en svensk maträtt och dessert som garanterat har funnits sedan 1538, men har troligen funnits sedan medeltiden. Det finns två sorters ostkaka i Sverige, den ena är Hälsingeostkakan och Småländsk ostkaka, men bakverket har även en lång historia i andra delar av Sverige. Ostkaka har främst gjorts i samband med storkalas, högtider ex. Jul, Midsommar och gillen.1
Kuriosa
Enligt den småländska traditionen börjar man alltid äta ostkaka från mitten. En teori till det är att man förr bakade i en kopparbunke med beläggning av tenn. Blev det sprickor i tennet så blandades ostkakan med den giftiga kopparn. Då fick de finare gästerna i alla fall inte i sig så mycket av giftet.1 Föreningen Ostkakans vänner arbetar för att få den Småländska ostkakan skyddad i EU. Det innebär skyddad ursprungsbeteckning, skyddad geografisk beteckning och garanterad traditionell specialitet. På så sätt ska ”Småländsk ostkaka” som traditionell specialitet garanteras.2 |
Tips: | Spara vasslen och använd den som brödvätska! Vassle ger otroligt saftiga och goda bröd. |
Före servering: | Värm upp ostkakan i svag ugnsvärme (ca. 100-125°) tills den är ljummen. |
Servera med: | Vispad grädde och en god sylt, traditionellt klarbärssylt. |
1 Wikipedia, Ostkaka. 7 Nov 2018.
2 Tidningen Land. 7 Nov 2018.