Jag börjar med Vävning – 1

Skilbragd

Skilbragd

2015-05-01
Nu har jag fått hem min mors “gamla” vävstol eller snarare två vävstolar.
En stor och jättefin med ett vackert handsnidat hjärta och en mindre som min mor räddade från en secondhandaffär för 20 kronor – tala om fynd!
Dagen har gått till att försöka montera ihop vävstolen men det var mer jobb än väntat så jag är inte riktigt klar med monteringen än… mer jobb imorgon med andra ord. :-)

Har dessutom suttit och surfat på VAD jag ska väva – det finns så mycket jag skulle vilja göra! Här är ett par bilder på de två första projekten. Detta är traditionella vävtekniker i Norge. Jag har minnen av att min mormor vävde i samma teknik som den nedersta är skapad i.

Ruteåkle

Ruteåkle

Det heter “åkle” eller “åklær” på norska och betyder sängtäcke… Klart att jag inte satsar på det lättaste – typiskt mig!

Nu ska jag dessutom försöka lista ut hur man gör, hur man sätter upp varpen mm. Dags att plugga -det var så länge sedan jag vävde något sist så jag har glömt det mesta. Jag har aldrig någonsin vävt något såhär avancerat så det är bara att önska mig lycka till! ;-)

 
 


 

Vävning andra boken2015-05-02
Dagen har gått till att läsa på om vävningen som heter “Skilbragd” på norska.
Men vad heter denna teknik på Svenska? Kärt barn har många namn:
Upphämta, Opphämta, Smålanddsväv eller Solvad opphämta, Västgötatäcke (som såldes av knallar), Drättar, Bunkatäcke, Härjedalsväv, Litäcke, Moratäcke, Sprötatäcke, Åsedaväv och Amerikatäcke.1

Jag har några vävböcker hemma men den bok där jag hittat bäst information om tekniken heter “Vävning andra boken”.2
Det är definitivt en gammal teknik! Fynd av opphämta finns från koptisk tid i Egypten (200 till 1500 e Kr) och från Birka i Sverige (790 till sent 900-tal). Detta gör det hela ännu roligare – kunde dom så kan jag… eller?

Grundtekniken är densamma men man kan se när man surfar runt att de skiljer sig en del i färg och mängd mönster.
Jag tänkte satsa på Smålandsväven eller snarare solvad opphämta. Man kan plocka upp mönstret för hand men innan jag ger mig på något så tidsödande så ska jag försöka få till fler skaft på vävstolen. Två skaft för tuskaftsbindning och fyra till sex mönsterskaft. Jag har läst i min bok att man kan köpa specialknutna långsolv på Jönköpings läns hemslöjdsförening.
– Vilken tur man har som råkar jobba i Jönköpings kommun :-)

Jag har också bestämt mig för att inte väva i ull som var min första tanke. Istället funderar jag på att varpa med lingarn 16/2. Jag tänkte beställa min varp från Nyköpings Vävateljé men först måste jag ta reda på hur bred min väv ska bli, lite mer tankearbete med andra ord…
 
1 www.textilhemslojd.se
2 Vävning andra boken, Märta Brodén, LTs Förlag – Stockholm, ISBN 91-36-01095-2

 
 


 

2015-05-03
23624OK – Idag känns det som om att ingenting har hänt – men det är inte helt sant…
Jag har förberett den lilla väven (20 kr fyndet) så nu är det bara att varpa. Det blir morgondagen…

Jag har också en “backupplan om väven “Skilbragd” eller “Solvad Opphämta” inte fungerar. Jag måste ju ha 6-8 skaft och jag har 4. Jag faktiskt hittat en extra “stolpe” och fyra skaft till… Det kommer dessutom att passa på vävstolen… Jag tror det kan fungera i alla fall :-)

Vävstolen blir väldigt kompakt men OM jag kan få till ett bra skäl så skulle jag kunna få till denna fantastiska väv :-) … Annars är det backupplanen som gäller – för jag tänker inte ge mig utan en fight :-)

Ytterligare en bild – som inspiration. När jag börjar med en tanke så vill jag inte ha hinder, jag vill bara se målet :-)

 
 


 

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/jag-borjar-med-vavning/