Norsk Ribbe – Långstekta revben till Jul
Här är receptet på Ribbe som är en väldig traditionell rätt på Julord i Norge.
Det är min absoluta favoriträtt och det bästa receptet jag provat!
Saftigt kött, svålen har grillats så än den är kryddig och poppar som popcorn i ugnen – riktigt spröd och fin, precis som det ska vara!!
Det gäller bara att ha lite koll på tiden under Julafton men sååå värt det!!!
Äter man ett norskt julbord så behövs ju inte så många andra saker och det mesta övriga kan man lätt göra i förhand ex. medisterkaker och surkål – bara att värma på:-)
Det Norska julbordet har blivit väldigt populärt och eftertraktat av familjen – mycket tack vare Ribbe – nu har vi bara något litet inslag från det Svenska.
Vart hittar du Ribbe?
Du kan beställa köttet hos en slaktare/köttdisk i en välsorterad butik. Se till att de kapar benen och att du får en hel svål!
Jag handlar min på City Gross – de har mindre bitar Ribbe i köttdisken (enda butik jag vet som brukar har det).
Oftast beställer jag på City Gross för att vara helt säker på att få en riktigt stor och fin Ribbe till Jul :-)
SÅ HÄR GÖR DU
Kryddning och förberedelse 1-2 dagar innan Julafton
Du behöver:
1 tunn 85-7 cm hög) och 3 kg tung ribbe (revben) med sågade ben och svålen skuren i fyrkanter
1 msk nymalen grov svartpeppar
3 strukna msk salt (1 struken msk = ca. 10 gram)
1 msk stötta fänkålsfrön (bara på köttsidan)
Förberedelse:
Skölj köttet med kallt vatten och torka av.
Salta med tre strukna msk. salt och peppra ordentligt med nymalen peppar.
Packa in ribban i metallfolie och låt vila i kylskåpet med svålen ner.
Ingredienser och tillagning på Julafton
Du behöver:
1,2 liter vatten
1 struken msk salt (ca. 10 gram)
2 vitlöksklyftor
3 kvistar rosmarin
1 morot
1 persiljerot eller 200 g sellerirot
1 lök
Tillagning:
Tid: |
Vad du gör |
9:00 |
Ta ut ribban ur kylen och låt den vila på bänken för att få rumstemperatur.
|
9:45 |
Ta fram en ugnsfast form med minst 5 cm kant runt ribban.
Formen får inte vara för stor, då kokar vätskan bort under tillagningen. Men, du ska få plats med grönsakerna runt ribban.
Lägg ribban i formen med svålen upp.
Koka upp 1,2 l. vatten med en msk salt. Ös det kokande vattnet över svålen så att svålen blir skållad.
Vänd ribban så att den ligger med svålen ner i vattnet. Den får inte suga sig fast i botten av formen.
Finhacka vitlök och rosmarin. Gnid in detta på köttsidan.
|
10:00 |
Sätt ribban utan metallfolie i ugnen på 170°.
Sätt i en stektermometer i ribbans tjockaste del. Stek ribba i en timma Innertemperaturen ca 70°).
|
11:00 |
Sänk värmen i ugnen till 90°.
Vänd ribban med svålen upp.
Legg en skål eller en boll av folie under ribban så att den putar upp i mitten som en bro.
Sett in stektermometern i mitten av den tjockaste delen.
Fortsätt grädda i 90° (Innertemperaturen ska bli 85°)
|
15:00 |
Skruva upp temperaturen till 110°. (Innertemperaturen är cirka 85°).
Lägg de skalade och grovhackade grönsakerna runt ribban.
|
16:00 |
Skruva opp temperaturen till 150°. (Innertemperaturen är cirka 90–92°).
|
16:30 |
Skruva upp till 210°. (Innertemperaturen är cirka 96°).
OBS! håll koll så att du inte bränner ribban!
|
16:45 |
Sätt på grillfunktionen så att svålen ”puffar” upp.
|
16:50 |
Ribban är färdig. Låt den vila i 10 min. innan du skär i den.
|
17:00 |
Nu är det bara att servera – Smaklig måltid! |
|
Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/langtidsstekt-ribbe-revben-till-jul/