Min vikingadräkt

Jag har bestämt mig för att sy en “riktig” vikingadräkt – eller så riktigt man nu kan göra en i dagens läge och med den begränsade kunskapen jag har. Jag är ju inte en expert på vikingakläder. Planen är att utgå från främst Norska vikingakläder från 800 – 1100 e.Kr. – det blir min personliga tolkning av denna tid helt enkelt :-)

Jag vill i alla fall att materialet ska vara så korrekt som möjligt. Den ska sys ihop för hand med rätt sömmar. Den ska dekoreras med tidsenliga smycken och pärlor. Jag försöker prioritera saker och stil som har norskt ursprung eftersom jag kommer från Norge.
vikingadräkt

Vikingatida Dräktdetaljer

Jag funderade på hur ska jag dekorera min dräkt. Det ska helst hålla min idé – tidsenligt och gärna med Norska rötter.

Förra året (2015) var jag på medeltidsmarknaden i Söderköping eller snarare på Söderköpings Gästabud, som det så vackert heter. En helt fantastisk marknad som hålls i slutet av augusti varje år och som jag bara måste åka till varje år hädanefter och då ska jag självklart vara iklädd en vikingadräkt :-)
På marknaden kan man hitta en hel del fantastiska varor och jag har köpt en hel del dekorationer mm. till min dräkt där. Vissa saker kan man köpa online från säljaren :-)

Spännbucklor
Bucklorna baseras på ett fynd från Norge.
Originalet ligger på historiska museet i Oslo och kommer från 800- 900-talet.

Köpt av: Historiska Fynd ►

vikingakläder-bucklor
Nyckel
Nycklar visade den gifta kvinnans starka ställning. Oftast hade kvinnor nycklarna fastbundna vid bältet av brickband. När kvinnor var gravida hängdes nycklarna från en av spännbucklorna.
Nycklarna fanns alltid som en del av de gifta kvinnornas klädedräkt.
– då måste även jag ha en nyckel – jag är ju ändå gift :-)
Just denna nyckel är en kopia av ett fynd från Norge.

Köpt av: Historiska Fynd ►

nyckel
Brosch
Denna brosch är baserad på ett fynd från Lindholm Høje i Danmark, från cirka år 1000. En väldigt vacker brosch i Urnesstil som var en vikingatida konststil som uppkom i Norden under den senare delen av 1000-talet och namngavs efter Urnes stavkyrka i Sogn i Norge.

Köpt av: Historiska Fynd ►

Br-02-228x228
Brosch
Den här modellen var vanlig som sjalsspänne för kvinnor på vikingatiden. Förlagan är från Birka.

Köpt av: Historiska Fynd ►

Br-11-228x228
Krokar
De här kaftankrokarna är baserade på ett ryskt fynd från Kurskaya.
Även om de inte har ett norskt eller svenskt ursprung så kunde jag inte låta bli. Tänker att de kommer passa perfekt till en cape.

Köpt av: Historiska Fynd ►

Br-38-500x500

Vikingatida Skor

skorEgentligen kommer de från tiden mellan järnåldern och vikingatiden.
I Skandinavien avslutas järnåldern traditionellt med vikingatiden. På flera sätt så dröjer sig vikingatiden/yngre järnåldern kvar i (ex. Sverige) en bra bit in på 1100-talet.

Detta var de skor jag kände att jag ganska lätt kunde göra själv. Planen är att göra fler vikingatida skor men det är inte helt lätt att hitta lämpligt material.
Jag har fuskat lite genom att jag lagt i en innersula dvs. tjockare läder inuti skorna för att inte känna varje småsten när jag går.

Jag har använt dessa en hel dag utan varken skavsår eller värk i fötterna. Först trodde jag att de skulle hålla för dagen och sen vara slut men inte! Dessa fantastiska skor kan leva genom flera marknader. De är sköna, bekväma och lätta att göra :-)

Jag utgick från en blogg (på engelska) som steg för steg går igenom hur dessa görs. De görs efter dina egna fötter så jag rekommenderar dig att använda ett grovt skräptyg först och testa modellen innan du skär ut dem i skinn. Jag justerade mönstret tre gånger innan jag var nöjd.
Här är instruktioner för “iron age shoes: a tutorial, sort of” ►

 
 

Dela detta:

Permalänk till denna artikel: https://sisselblom.se/min-vikingadrakt/