I Norge åt man traditionellt rømmegrøt vid festliga till fällen.
Men, också till vardags – bara för att det är så himla gott :-)
Gröten är syrlig, silkeslen och väldigt mäktig. Man behöver inte stora portionen för att bli ordentligt mätt. Den tillagas på lite olika sätt beroende på vart i landet man är.
Tyvärr är rømme ytterligare en produkt som inte går att köpa i Sverige :-(
Men, äntligen har jag lyckats hitta äkta rømme i Sverige! :-)
Rømmen är inte som den man hittar i butiken i Norge. Denna rømme kommer från ko- och getmjölk och har en mild, syrlig och frisk smak.
Detta inlägg handlar om rømmegrøt men rømme passar bra till våfflor (istället för vispad grädde), som tillbehör till mat, i bakverk eller varför inte ha det som pålägg :-)
Så nu har jag kokat gröt för fulla mugggar och för mig ska rømmegrøten smaka som min mormors :-)
Här kommer ett recept på äkta rømmegrøt…
Ingredienser
5 dl rømme
2 dl hvetemjöl
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
Gör så här
- Koka rømmen i 2 minuter under lock – bränn den inte!
- Rör i hälften av mjölet. Rör ordentligt tills gröten blir en tjock slät klump.
- Fortsätt koka ”klumpen” under omrörning. Efter en stund börjar ”klumpen” att skära sig/separera. Den blir mjukare och smöret börjar börjar sippra fram.
- Använd en sked och ös upp smöret i en liten gryta – håll det varmt. Fortsätt att koka och ösa smör tills du har tillräckligt med smör till den färdiga gröten.
- Värm upp mjölken.
- Häll i resten av mjölet i gröten och rör om ordentligt.
- Späd med mjölken, lite i taget tills gröten är lagom tjock. Rör tills du får en slät, silkeslen gröt.
- Smaka av den färdiga gröten med saltet.
- Låt gröten koka i några minuter. Gröten tjocknar lite till när den är färdigkokt.
Servera gröten med kanel, socker och smöret från gröten.
Det är också gott med Flatbröd, Fenalår, Spekeskinke och Spekepølse vid sidan av gröten.
Smaklig måltid :-)
4 kommentarer
Hoppa till kommentarformuläret
Hej!
Har du förslag på hur göra en egen liknande Rømmegrøt här i Sverige med svenska mejerivaror?
Mvh
Caroline
Författare
Hej
Löt Gårdsmejeri i Östergötland har gourmégrädde. Det är samma som Römme i norge.
Annars finns ingen klockren ersättare. Skulle väl vara Crème Fraiche med hög fetthalt. Men du får inte fram den riktiga römmegrötssmaken.
Framförallt till regnbåge eller röding!
Delikatesser! speciellt för en norrman. Römmegröt är en mättande och kraftfull gröt med lång tradition. Tyvärr är det inte ofta jag får det numera. Spekeskinke är speciellt gott om det är en hel skinka på bänken och en skarp kniv var man kan skära skivor och äta direkt. (så ska man inte göra – men….) Den är också god på tallriken med äggröra och flatbröd. Det samma gäller fenalår.