Äntligen har jag fått hem en Meteor steketakke (elektrisk stekhäll) som var 46 cm ⌀ från Elgiganten.
Helt plötsligt kan jag laga många traditionellt Norska rätter som saknas i Sverige. Jag började baka Vestlandslefse. Det var helt fantastiskt att få äta dessa underbart goda lefser igen :-)
Receptet hittade jag på NRKs sidor och förekommer från Møre i norra till Jæren i södra delen av Norge.
Ingredienser till degen
250 g rumsvarmt smör
250 g Socker
2 kg vetemjöl varav 4-5 dl. till utbakning
1 liter filmjölk eller kefir
40 g hjorthornssalt
2-3 msk kokande vatten
Fyllning
Smör, Socker och ev. Kanel
Gör så här
- Häll det kokande vattnet över hjorthornssaltet för att få bort lukt och smak av ammoniak.
- Vispa smör och socker vitt och pösigt.
- Rör i vetemjöl, filmjölk och hjorthornssalt växelvis i den vispade smörblandningen. OBS! Spara ca 4 dl till utbakning.
- Häll ut degen på en bänk och knåda degen. Den sa vara som en fast vetedeg.
- Dela degen i 20 delar. Rulla varje del till en rund bulle som läggs på en mjölad plåt och täcks med bakduk.
- Låt degen vila i 30 min.
- Kavla ut varje del tunt. Till slut, ta ett par tag med en kruskavel.
- Stek båda sidor på medelvarm takke.
Torka Lefsor:
Torka lefser på galler när de är nybakade. När alla är helt torra förvaras dom luftigt i kartong i ett torrt skåp.
En stund före servering: Blöt ner så många lefser du vill ha och packas in dom i plastfolie tills de blir mjuka. Bred på smör och strö på socker och ev. kanel. Vik ihop och skär i lagom stora bitar.
Jag väljer att torka lefser. Då har jag alltid tillgång till fikabröd att bjuda på eller ta med på en picknick. Man kan ju fylla lefser med pålägg och göra en ”klämma” av dom. Här är fördelen med torkning – jag kan välja vad jag vill göra med dom från gång till gång.
Frys lefsor:
Vill du frysa lefser behöver du hålla dom mjuka så att de inte torkar. Det gör du genom att packa in dom mellan fuktiga kläden (tygbitar) – mellan varje lefse.
Blanda smör och socker, smaksätt med ev. kanel. När dina lefser är helt kalla: bred ut smörblandningen på lefsorna, vik ihop och dela i lagom stora bitar. Lägg i en förvaringsburk med smörpapper mellan varje lager och frys ner.
Tina lefsorna i rumstemperatur. Värm aldrig i mikron – då smälter smöret.
7 kommentarer
Hoppa till kommentarformuläret
Blötlägger… I vad? Vatten eller?
Författare
Det stämmer. Man sköljer snabbt under rinnande vatten.
Lägger det på ett fat och täcker med plastfolie i ca 10 min. Då är de mjuka och fina.
Sen smörar man, har på kanel och socker och rullar/viker ihop och delar i mindre bitar.
Hej! Så fina!
Hur varmt har du på medelvarm?
Författare
Tack 🙏🏻 😊
Det stämmer bra. Jag börjar på 5. Ofta småjusterar jag upp mot 6 om det behövs under arbetets gång. 😋
Hej!
Hittade din sida när jag just fått hem min takke (också från Elgiganten) och ville hitta lite fler recept. Har provat sveler från deras receptsamling. Nu vill jag gärna göra mjuka lefser enligt ditt recept. Det blir ju rätt många så det låter bra att kunna torka dem och spara. Du skriver att du torkar dina lefser på galler. Torkar du dem i ugn eller låter du dem självtorka i rumstemperatur? Hoppas du har möjlighet att svara!
Författare
Hej – Åh vad kul!!! :-)
Prova gärna mina sveler också – de är verkligen supergoda! Barnen föredrar det före vanliga pannkakor och våfflor. Gäster som kommer blir också överförtjusta – och sen går det sååå mycket snabbare att steka pannkakor eller grädda våfflor :-)
Receptet på lomper borde du prova med. Mycket lättare att tillverka och steka än jag trodde. Dessutom mycket godare än dom man köper :-)
Mina lefser självtorkar på galler var för sig i rumstemperatur, det går ganska fort. Sedan förvarar jag dom i en kartong. De är räddningen om man får besök och inte har fika hemma – eller barnen ska på utflykt med skolan och jag glömt att köpa eller barnen glömt berätta. :-)
MVH
Sissel*
Tack för snabbt svar! Då ska jag prova att torka dem i rumstemperatur. Lomper har jag gjort förut, i stekpanna, så det har jag tänkt göra på Takken också. Ska kolla ditt recept, kanske skiljer det sig från det jag redan har.