Bärkasse – Vikingastil

Så…, vad gör man när man helt enkelt behöver en påse när man ska vara viking och åka på marknad… ???

Jag vill inte ha något avancerat – bara en påse att förvara saker i eller ha med mig i väskan ifall jag hittar något att shoppa.
Påsen får inte ta plats samtidigt som den behöver rymma en hel del saker. Det jag behöver är naturligtvis en påse eller snarare en bärkasse i Vikingatida modell :-) …

Plast fanns inte men nät kunde man tillverka och det passar perfekt på alla mina önskemål :-)

Bärkassen är gjord av lin med knutar som håller ihop nätet – det är samma teknik som när man gör fiskenät eller nätet till filét och pinnspets.

 

Nedan kan du se detaljer, ett vackert stjärnmönster på bärkassens undersida och en förstärkt kant upptill som skyddar nätet mot nötning av den tvinnade snodd som håller ihop allt.

Förstärkt kant som skyddar nätet mot nötning

Dekorativ stjärna på undersidan av bärkassen

Hela konsturuktionen är väldigt flexibel. Ju mer man fyller kassen ju bredare och kortare blir den. Jag kan välja att ha en lång tvinnad snodd i änden eller två något kortare att hänga över min axel. Även med två snoddar hänger kassen i lagom höjd vilket gör det lätt att bära omkring på den.

Detta är en väldigt enkel kasse eller väska, trots att det tog sin lilla tid att tillverka den. Men, den är oerhört praktisk att ha med sig när man hittar det där lilla extra.
I kassen på bilden har jag 2 härvor med ullgarn från Gotlandsfår. Jag hade kunnat få i ett kilo om inte mer!

 

Permalänk till denna artikel: http://sisselblom.se/barkasse-vikingastil/

Kommentera

Your email address will not be published.