Norsk Julekake (Julbröd)

Här är min mormors recept på Norsk Julekake – tala om barndomsminnen!
Denna ”kaka” är mer som ett bröd med massor av frukt i.
Den är saftig och god och man behöver inget på mer än kanske lite smör och brunost.

 

Ingredienser

50 gr jäst
ca 1,5 dl mjölk
150-200 gr smör
500 gr vetemjöl
125 gr socker
100 gr russin
100 gr sukkat
0,5 tsk kardemumma

 

Gör såhär:

  1. Värm mjölken och smöret tills det är fingervarmt.
  2. Rör ut jästen i lite av mjölkblandningen, tillsätt resten när jästen löst sig.
  3. Häll i 2/3 av vetemjölet och sockret.
  4. Rör tillsamman till en deg.
  5. Häll i mer mjöl, lite i taget tills degen släpper bunken.
  6. Låt jäsa i ca 2 timmar eller tills degen når dubbel storlek.
  7. Under tiden: Tvätta och torka russinen.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord.
  9. Tillsätt russin och sukkat i degen (Gör inte detta steg medan du har din deg i matberedaren. Frukten mosas sönder då).
  10. Knåda in frukten jämnt i degen.
  11. Dela degen i 2 och forma till runda bröd.
  12. Låt jäsa på en plåt (använd bakplåtspapper under).
  13. Pensla bröden med uppvispat ägg.
  14. Grädda i ugnen: 45 min i 200°.

Lycka till med ditt Julbak :-)

 

Permalänk till denna artikel: http://sisselblom.se/norsk-julekake-julbrod-2/

Kommentera

Your email address will not be published.